Kan muurverf op hout

Stond ik laatst de muur in de badkamer wit te schilderen en OEPS! Ja hoor, dikke streep verf op de plint boven mijn hoofd. Want schilderen boven mijn hoofd vindt mijn arm niet zo leuk. En daar krijgen we uitschieters van… dus verf gauw verwijderen van de plint. En dan kijk je goed. Wees eerlijk, die houten plint mag ook een likje verf toch?

Houten plint verven met muurverf?

Moet best kunnen dit? Is wel zo handig. In de 10 liter emmer Flexa muurverf zit genoeg. Gewoon in een keer de muur én de plinten schilderen. Het liefst zou ik het hele plafond schilderen. In de badkamer is het plafond van mdf plaatmateriaal, met spotjes. Maar kan ik doorgaan met schilderen en de muurverf op mdf gebruiken? Lijkt mij praktisch. Want alles in de kamer heeft dezelfde kleur wit, wanden, plinten, plafond.

Houten balken verven met muurverf

Ja hoor ik heb het gedaan. De plinten van het plafond verven met de muurverf. En nee, ik kan het je niet aanbevelen. Eerst is het resultaat super mooi en strak. Maar na een tijd zie je dat de muurverf op het houtwerk open scheurt. Op sommige plekken begint de verf los te laten, niet mooi. Dus ja, de volgende keer toch echt houtlak voor hout gebruiken. Want een verf die geschikt is voor hout is veel beter afgestemd op de eigenschappen van het materiaal.

Hoezo geen muurverf op hout?

De reden is dat hout een natuurlijk materiaal is. Hout werkt. Voor je oog is dat niet direct zichtbaar. Maar met vochtig weer zet hout een beetje uit. En met droog en warm weer gaat het iets krimpen. Millimeters dan. Wanneer je nou muurverf op hout gebruikt wordt dit effect wel duidelijk zichtbaar. Het hout zet uit en de verf barst open.

Niet zo gek want muurverf is gewoon niet gemaakt voor hout. Dan kan je de rest van de muurverf wel op willen maken, maar op de lange termijn blijft muurverf op hout niet mooi zitten. Dus wil je net als ik ook de plinten of kozijnen een frisse kleur geven? Koop dan van tevoren al de emmer muurverf én het blikje houtverf en laat de verf in de benodigde tint mengen. Voor een mooi resultaat waar je nog jaren graag naar kijkt.