Muur opnieuw schilderen, wanneer moet dat?

Muur opnieuw schilderen, wanneer moet dat?

Leestijd: 4 minuten 18-03-2022

Hoe lang blijft saus of muurverf eigenlijk mooi? En na hoeveel jaar kan ik het beste mijn muur opnieuw sauzen of schilderen? Goede vragen, waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op is. Hoe lang je geschilderde muur mooi blijft, hangt namelijk af van een aantal factoren.

Wanneer weer binnen sauzen of schilderen?

Een muur schilderen noemen we eigenlijk vaak een muur sauzen. Sauzen is de techniek die men gebruikt voor wanden en plafonds. Met een speciale latex muurverf of saus zorg je ervoor dat je jouw muur verfraait, maar ook beschermt. Muurverf of plafondsaus breng je aan met roller of met een spuit. Bij kozijnen en deuren spreek je van schilderen, hiervoor gebruik je een ander soort verf (lak) en een daarvoor bestemde kwast. Ga je aan de slag met je muren? En wil je graag een mooi en langdurig resultaat, let dan op de volgende punten! 

De voorbereiding / de ondergrond

Een goede voorbereiding en voorbehandeling, draagt bij aan de levensduur van je gesauste muur. Beoordeel daarom de ondergrond goed. Verwijder ondeugdelijke verf- of behanglagen en reinig en ontvet de ondergrond goed, voordat je met het sauswerk begint. Is de afwerking behang, glasweefsel, sierpleister of een met spack behandelde wand?

Of heb je te maken met gipsplaat, pleisterwerk, metselwerk of beton? In de laatste categorieën kan het gebruik van een muurvoorstrijk benodigd zijn. Dit is voornamelijk het geval bij ondergronden met een hoge porositeit, omdat die anders je muurverf als het ware opzuigt! 

Muur voorbereiden

De techniek / de juiste producten

Iedereen wil toch graag een streeploos resultaat op zijn of haar muur? Kies daarom voor een goed dekkende muurverf, die fijn verwerkbaar is. Kijk daarbij goed of de kleuren en producten geschikt zijn voor jouw klus. De dekkingsklasse drukt uit hoe goed de dekking is. Dekkingsklasse 1 is het hoogst. Hierin verschilt een goede verf zicht van een mindere. Vergelijk goed wat je koopt.

Het is bijvoorbeeld lastig om van rood naar wit te gaan. Voor een mooi dekkend resultaat kan dan tweede laag nodig zijn. Hier zijn tips en trucks voor. Laat je goed adviseren of lees zorgvuldig wat de verpakking of het productvoorschrift je belooft. Wil je zeker weten dat een kleur goed past bij je interieur en de lichtinval in de ruimte, dan is de Wijzonol Semppel Kleurtester een uitkomst. Voor een klein bedrag bestel je een proefmonster met 1m2 echte muurverf, met de keuze uit 1.800 kleuren, waaronder ook de bekende RAL kleuren. 

Wijzonol muurverf mat

De omstandigheden/ vocht en vuil 

Stoffen uit de lucht die neerslaan op de muur, hebben tot gevolg dat de kwaliteit van je gesauste muur achteruit gaat. Vocht en vuil dat inwerkt op de verflaag, zorgt ervoor dat deze wordt aangetast. Vuil en vocht dienen als voedingsbodem voor schimmels. Schimmelsporen kunnen uiteindelijk in en zelfs door de verflaag dringen.

Wanneer de ruimte niet te vuil, koud en te vochtig is, blijven je muren langer mooi. Er zijn speciale reinigbare muurverven verkrijgbaar, voor ruimten die je af en toe goed schoon moet maken, zoals in de keuken, achter het gasfornuis. Zijn er al vochtplekken of schimmels zichtbaar voordat je je muur gaan sauzen, dan is het verstandig om hier eerst een goede oplossing voor te vinden! 

De kwaliteit van de muurverf of saus

Herken je het volgende? Je hebt je muur gesaust en het resultaat valt tegen. De muurverf heeft niet gedekt, je ziet nog strepen of de kleur pakt anders uit. Wanneer het resultaat niet naar verwachting is, denkt men in eerste instantie vaak dat dit door de kwaliteit van de muurverf of saus komt. Als je bovenstaande punten hebt gelezen, dan weet je dat er een heel aantal oorzaken aan de oorsprong kan liggen.

Wil je gegarandeerd een goede muurverf kopen, ga dan voor één van de muurverven van Wijzonol. Dit zijn hoogkwalitatieve muurverven met lang kleurbehoud. Het fijne aan deze Nederlandse verf is dat het naast kwalitatief goed, ook nog eens de meest duurzame keuze is. Wijzonol heeft een extramatte muurverf met een uniek hoog percentage biobased grondstoffen van 40% - 60%! 

Toch opnieuw sauzen of schilderen? 

Was je voorbereiding goed, waren de omstandigheden goed en de gekozen producten geschikt voor de situatie, maar heeft het toch niet het juiste resultaat opgeleverd? Óf ben je niet tevreden over de huidige kleur? Dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen. En als je niet ieder jaar opnieuw wilt sauzen, ga dan goed voorbereid aan de slag! 

Wijzonol Wijzotex Mat