Wat kost professionele verf nu eigenlijk?

Wat kost professionele verf nu eigenlijk?

Leestijd: 2 minuten 26-04-2021

Het blijft voor velen van ons een cliché. Koop ik de verf in de bouwmarkt, bij een speciaalzaak of bestel ik het online? Welk merk moet ik dan nemen? En hoelang duurt het voordat ik het oppervlak opnieuw moet schilderen? Lastige keuzes. Daarom willen we je graag wat meer vertellen over de echte prijs van verf en goed schilderwerk.

Waarom is verf zo duur?

Dat lijkt ons een goede vraag om mee te beginnen. Daarom gaan we eerst even kijken naar de definitie van duur. Wat is duur? Stel: je gaat naar een bouwmarkt en daar kost 10 liter muurverf van het huismerk €75,20. Dat lijkt een goede deal, toch? Want als ik bij Onlineverf kijk betaal ik €119,95 voor 10 liter muurverf van het merk Sigma. De eerste gedachte die nu door je hoofd schiet is waarschijnlijk ‘’Dat is toch niet normaal, zo’n groot verschil voor dezelfde verf ?’’. Laten we nu eens kijken wat er daadwerkelijk in die emmer verf zit. Verf bestaat uit drie delen: een vast gedeelte en twee vloeibare delen. Het vaste deel bestaat uit pigment, of anders gezegd: kleurstof. Het eerste vloeibare deel is het bindmiddel. Dat bestaat uit een natuurlijke (synthetische) hars of een olie (in olieverf) dat na droging vast wordt. Het tweede vloeibare deel is de verdunner. Dit is terpentine of water dat verdampt. Het doel van het verdunnen is om de verf soepeler en strijkbaarder te maken, zodat deze beter kan worden aangebracht. Neem eens een emmer Sigmatex Superlatex van 10 liter in je linkerarm en een emmer van 10 liter muurverf van het huismerk van de bouwmarkt in je rechterarm. Je zult merken dat de linkerkant   zwaarder aanvoelt. Bij de ‘’goedkope’’ verf van de bouwmarkt zit er minder pigment en bindmiddel in de emmer. Daarom is hij lichter.

Wat betekent dat nu voor mijn schilderwerk?

De emmer Sigmatex Superlatex voelt zwaarder aan doordat er meer ingrediënten in zitten. Dat wisten we al. Door deze ingrediënten heeft de ‘’dure’’ verf een aantal voordelen. De dekking is super, waardoor je (mits je het oppervlak goed voorbehandeld) je maar één laag hoeft aan te brengen. Je zult ook geen last hebben van baanvorming. De verf zal zich mooi egaal verspreiden over het oppervlak en spat niet. Je wilt toch niet helemaal onder zitten met spetters verf? Even een feitje: de ‘’goedkope’’ verf spat wel en dekt minder goed. Doordat de ‘’dure’’ verf zich beter hecht aan het oppervlak is het rendement per liter ook groter. Daarnaast is de ‘’dure’’ verf afwasbaar. Dat komt omdat de verf geclassificeerd is met schrobklasse 1. Dat betekent  simpelweg dat je het oppervlak goed schoon kunt maken zonder dat de verf vervaagd. Bij de ‘’goedkope’’ variant zal je wel merken dat de verf gaat vervagen. Ook heeft de ‘’goedkope’’ verf last van glimvlekken als je er bijvoorbeeld met een doek overheen gaat. Niet echt fijn als je denkt de muur even schoon te maken.

Het verschil in de portemonnee

Laten we een simpel rekensommetje maken. We gaan uit van een muur van 45 m2 die wordt geschilderd in de kleur mocca bruin. 10 Liter Sigmatex Superlatex kost €147,95 en volstaat om de hele muur twee keer te schilderen in 4 uur. Even ter info: om de muur geheel dekkend te krijgen in een donkere kleur moet je hem twee keer sausen. Dus laat je niet voor de gek houden door mooie praatjes. Wij schilderen al 20 jaar iedere dag met zo’n 10 vak schilders, dus we weten waar we het over hebben. Het schilderen van dezelfde muur in de kleur mocca bruin met de ‘’goedkope’’ verf kost wat meer tijd. Je moet de muur namelijk drie, of misschien wel vier keer sausen, anders dekt de verf niet goed. Ook doe je er wat langer over omdat de verf spat en je last hebt van baanvorming, wat gewoon irritant is. In totaal doe je er zo’n 9 uur over om dezelfde muur te schilderen. Je hebt ook meer verf nodig, want je moet er drie tot vier keer overheen. Twee emmers van 10 liter ‘’goedkope’’ verf kosten samen €151,80. Dit in tegenstelling tot de €147,95 die je betaalt voor de ‘’dure’’ verf. Nu zie je dat de ‘’goedkope’’ verf helemaal niet zo goedkoop is als eerst werd gedacht. We hebben als voorbeeld muurverf/latex genomen, maar hetzelfde principe geldt natuurlijk ook voor andere soorten verf zoals lakverf en primers.

Veel succes!

We hopen je hiermee een goed inzicht te hebben gegeven in de vraag: Wat kost professionele verf nu eigenlijk? Onze verfspecialisten geven jou liever een goed advies dan het goedkoopste product. Succes!