Ikea kast verven - stappenplan

Ikea kast verven - stappenplan

Leestijd: 2 minuten 09-07-2024

Het verven van een IKEA kast is een geweldige manier om je meubels een persoonlijke touch te geven en perfect te laten passen bij je interieur. Of je nu een oude kast nieuw leven wilt inblazen of een nieuwe kast een unieke uitstraling wilt geven, met dit stappenplan kun je eenvoudig aan de slag.

Stap 1: Voorbereiding

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

Werkruimte voorbereiden

Kies een goed geventileerde ruimte om in te werken. Leg afdekfolie of oude kranten neer om je werkgebied te beschermen tegen verfspatten. Haal indien mogelijk de kast uit elkaar om elk onderdeel apart te kunnen verven.

Stap 2: Schoonmaken en Ontvetten

Reinig de kast grondig met een ontvetter om vuil, vet en stof te verwijderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Gebruik een zachte doek om het schoonmaakmiddel aan te brengen en verwijder alle resten met schoon water. Laat de kast volledig drogen voordat je verder gaat.

Stap 3: Schuren

Schuur de oppervlakken van de kast licht op met schuurpapier korrel 120. Dit zorgt ervoor dat de primer beter hecht. Verwijder het schuurstof met een droge doek om ervoor te zorgen dat er geen stofdeeltjes achterblijven die de verf kunnen verstoren.

Stap 4: Afplakken

Gebruik afplaktape om delen van de kast die je niet wilt verven, zoals glazen panelen of metalen handgrepen, af te plakken. Zorg ervoor dat de tape goed vastzit om strakke lijnen te krijgen.

Stap 5: Primer Aanbrengen

Breng een laag primer aan op de kast. Bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Reziso Primer. Gebruik een verfroller voor de grote oppervlakken en een kwast voor de hoeken en randen. De primer zorgt voor een betere hechting van de verf en een egaler eindresultaat. Laat de primer goed drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 6: Schuren na de Primer

Schuur de geprimerde oppervlakken lichtjes op met fijn schuurpapier (korrel 240). Dit verwijdert eventuele oneffenheden en zorgt voor een glad oppervlak. Maak de kast opnieuw schoon met een droge doek om stof te verwijderen.

Stap 7: Verven

Kies een juiste verf uit voor deze klus. Ga bijvoorbeeld voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze lak is ideaal voor het schilderen van kasten binnenshuis. Daarnaast is de lak bestand tegen huidvetten en is de kans op krassen en slijtage minimaal.

Eerste laag verf
Breng de eerste laag verf aan met een roller en kwast. Werk in dunne, gelijkmatige lagen om druipers te voorkomen. Laat de verf drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Tweede laag verf
Schuur de kast lichtjes op met fijn schuurpapier tussen de lagen door voor een extra gladde afwerking. Maak de kast schoon met een droge doek en breng vervolgens de tweede laag verf aan. Laat de verf volledig drogen.

Stap 8: Afwerking

Verwijder voorzichtig de afplaktape voordat de verf volledig droog is om beschadiging van de randen te voorkomen. Laat de kast volledig uitharden volgens de aanbevolen droogtijd van de verf. Monteer de kast weer in elkaar als je hem hebt gedemonteerd.


Stap 9: Onderhoud

Om je geverfde IKEA kast in topconditie te houden, maak je deze regelmatig schoon met een zachte, vochtige doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de verf kunnen beschadigen.


Het verven van een IKEA kast, of het nu een Pax, Besta of Billy kast is, is een leuke en creatieve manier om je meubels een persoonlijk tintje te geven. Door dit stappenplan te volgen, kun je een professioneel ogend resultaat bereiken dat lang meegaat. Gebruik de juiste materialen en neem de tijd voor de voorbereidingen voor het beste resultaat. Veel succes!