Hout beitsen

Wil jij je houten tuinmeubelen beschermen? Of je blokhut beitsen? Dan heb je een buitenbeits nodig. Maar waarom kies je voor jouw steigerhouten tuinset of voor je houten terrasoverkapping een beits? Want hout kan je ook met een lak beschermen tegen weersinvloeden. Klopt. Voor houten kozijnen kies je vaak een houtlak die geschikt is voor buiten.

Een nieuwe laag glanzende houtlak op je kozijnen, houten deur of gevel laat je huis verzorgd uitzien. Maar beits voorziet het hout met een aantal extra’s. Van welke pluspunten jouw houtwerk profiteert als je het in de beits zet dat lees je hier.

Voordelen van beits voor binnen en buiten

Hout is een natuurlijk materiaal. Wanneer hout verwerkt wordt dan maakt men van de houtvezels planken of plaatmateriaal. Het hout moet buiten beschermd worden tegen vocht en temperatuur. Een buitenbeits heeft volgende pluspunten:

  • Dringt in diepere lagen van het hout
  • Houtbeits is vochtregulerend
  • Beschermt tegen Uv-straling
  • Sluit het hout niet af
  • Kies uit transparante of dekkende beits
  • Voorkomt verkleuring van het hout

Wil jij jouw tuinhuis, houten meubels of veranda goed beschermen voor weersinvloeden? Kies dan een A-merk houtbeits die geschikt is voor buiten en de gewenste bescherming biedt.

Hout beitsen in kleuren

Voor de klassieker, het houten tuinhuis in monumentengroen, heb je natuurlijk groene buitenbeits. Wil jij juist die houtstructuur kunnen zien? Dan kies je voor transparante beits. Trouwens erg mooi op een echt houten eettafel of tuintafel. Let er bij transparante beits wel op hoe licht of donker de houttint is. Natuurlijk kan je beits in de gewenste kleur bestellen dan weet je zeker dat de beits past bij een lichte beukenhout look of grijzige steigerhout look.

Kan je een gelakte schutting of gelakt hout beitsen?

Tot nu toe zijn wij ervan uitgegaan dat je hout of een schutting gaat beitsen die al eerder gebeitst is. Of dat je jouw steigerhouten tuinbank wilt beitsen om de onbehandelde planken tegen regen en zon te beschermen. Gebeitst hout beitsen kan prima, of het ter bescherming is of een onderhoudsbeurt maakt niet uit. Maar hoe zit dat met gelakt hout? Waar moet je op letten als je die gelakte tuinbank wilt beitsen, misschien omdat je beits over hebt van je schutting?  

Hoe beits je gelakt tuinhout?

Wil je een tuinhuis beitsen dat ooit gelakt is maar inmiddels een nieuwe beschermlaag nodig heeft? Zorg dan dat je het hout goed schoonmaakt zodat het stofvrij is. Gelakt hout moet je grof schuren en aansluitend stofvrij maken. Voor schuren van gelakt hout gebruik je schuurpapier met een grote korrel. Door gelakt hout grof te schuren verwijder je zo veel mogelijk lak. De beits kan dan zo goed mogelijk in het hout dringen.

Bedenk wel dat de plekken waar het niet lukt om de oude lak te verwijderen later kunnen doorschijnen wanneer de beits niet dekkend is. En natuurlijk dat je naast hoogwaardige beits ook alle verfbenodigdheden in het winkelmandje van je online verf bestelling plaatst. Dan heb je verf en gereedschap in huis wanneer je begint met beitsen, hoe fijn is dat!     

Ga direct aan de slag met één van deze producten: