Hoe verf ik een radiator? | Onlineverf.nl

Hoe verf ik een radiator?

De radiator verf je met een multiprimer op waterbasis en vervolgens zet je hier twee lagen watergedragen lak overheen. Je schildert de radiator met watergedragen verf, zodat je voorkomt dat de radiator vergeelt. Dit gebeurt namelijk wel met verf op terpentinebasis. Het schilderen van de verwarming is periodiek noodzakelijk. Radiatoren hebben de neiging om na een tijdje wat gelig te worden. In het ergste geval gaan ze zelfs roesten. Daarom is het belangrijk om periodiek je radiatoren te behandelen met radiatorverf, zodat ze weer klaar zijn voor de hitte! Het is immers niet erg aantrekkelijk om gele of roestende radiatoren in huis te hebben, toch? In dit blog vertellen we welke verf je voor de radiator nodig hebt en hoe je de radiator moet lakken.

Hoe kan ik de radiator schilderen?

Een belangrijke vraag die je bijvoorbeeld kan hebben is: welke verf gebruik ik voor een verwarming? En hoe kan ik het beste een verwarming verven? Om het je makkelijk te maken hebben we een stappenplan opgesteld die je kunt gebruiken als handvat bij het schilderen van je radiatoren. In de handleiding staan vier overzichtelijke stappen die jou helpen met de vraag: hoe kan ik het beste een radiator verven?

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk dat je je radiatoren helemaal uit zet, zodat hij niet meer warm is. Vervolgens leg je afdekzeil/materiaal onder de radiator. Je kunt hiervoor ook stucloper gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de muur achter de radiator afdekt, om spatten te voorkomen. Zorg ervoor dat de ruimte ongeveer 20 graden is en goed geventileerd wordt. Dit komt het resultaat en de droging ten goede.

Maak daarna de radiator goed schoon. Ontvetten is erg belangrijk omdat dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Je kunt hiervoor St. Marc Allesreiniger gebruiken.

Na het ontvetten kun je de radiator schuren met korrel P240 totdat de radiator mooi egaal mat is. Let op eventuele roest. Dit moet je zeer grondig schuren, zodat de roest niet meer terugkomt. Daarna maak je alles weer stofvrij. Je kunt hiervoor een kleefdoekje gebruiken.

Plak vervolgens de thermostaatkraan en de leidingen af met afplaktape.

Tip: verf verwijderen van de radiator Als er latex verf op de radiator zit, dan is het aan te raden om met een sponsje en heet water de latex eraf te poetsen. Je kunt hiervoor eventueel een sponsje met een korrel gebruiken. Daarmee zal de verf sneller loslaten. Als er lakverf op de radiator zit, dan is het aan te raden om een verfafbijtmiddel te gebruiken. Een handig product is Alabastine Super Afbijt. Je kunt de verfafbijt aanbrengen met een kwastje en vervolgens even laten intrekken. Daarna kun je de losgekomen delen gemakkelijk verwijderen. Je kan eventueel een verfkrabber gebruiken om hardnekkige verfresten te verwijderen.

Bestel nu en ontvang een gratis cadeau vanaf €20! Keuze uit glaskrabber, plamuurmes, werkhandschoenen en nog veel meer! 

Stap 2: het gronden van de radiator

Nadat je alles hebt voorbereid en de radiator schoon is, kan je beginnen met het echte werk: het schilderen zelf. Gebruik een goede multiprimer op waterbasis, zoals de Sigma Multiprimer Aqua. Deze grondverf is geschikt voor bijna alle ondergronden en zorgt voor een perfecte eerste laag. Het immers erg belangrijk dat de hechting goed is. Ook gaat deze primer eventuele roest tegen.

Gebruik voor het aanbrengen van de grondverf een goede kwast die geschikt is voor watergedragen verf. Zorg ervoor dat je de grondverf royaal aanbrengt, zodat ieder stukje goed wordt gedekt met de verf. Als je een groter oppervlak hebt, dan kun je de grondverf ook aanbrengen met een lakroller. Dit gaat over het algemeen sneller. Na ongeveer 4 uur is de primer al overschilderbaar.

Stap 3: het schilderen van de radiator

Kijk eerst even of de grondlaag mooi egaal is opgedroogd. Mochten er nog haartjes of oneffenheden inzitten, dan kun je deze licht weg schuren met fijn schuurpapier. Als je langer dan 24 uur hebt gewacht totdat je de laklaag aanbrengt, dan is het raadzaam om de radiator nog even licht op te schuren. Daarna kun je beginnen met het schilderen van de radiator met radiatorverf. Het advies is om de radiator te verven met watergedragen verf. Je kunt hiervoor Sigma S2U Nova gebruiken. Voor het gemak hebben we de producten hieronder op een rijtje gezet m.b.t. glansgraad: 

Hoogglans: Wijzonol Interieurlak Acryl Hoogglans, Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss of Sigma S2U Nova Gloss
Halfglans: Sigma S2U Nova Semi Gloss
Zijdeglans: Wijzonol Interieurlak Acryl Zijdeglans, Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin Sigma S2U Nova Satin
Mat: Sikkens Rubbol BL Magura, Wijzonol Matlak Acryl of Sigma S2U Nova Matt
Grondverf: Sigma Multiprimer Aqua, Sikkens Redox BL Multiprimer, Wijzonol Hechtprimer Acryl

Speciaal voor radiatoren: Hammerite. De metaallakken van Hammerite zijn niet alleen roestwerend, maar zijn ook uitermate geschikt voor het behandelen van radiatoren. Neem bijvoorbeeld de Hammerite Radiatorlak. Of misschien nog wel eenvoudiger: Hammerite Radiatorlak Spuitbus!

Het is aan te raden om de lak zeker niet te dik aan te brengen. Er is namelijk ook een twee laklaag nodig en de totale laagdikte moet minimaal zijn.

Het schilderen van de verwarmingsbuizen kan ook met dezelfde verf worden gedaan. Je verft de verwarmingsbuizen op dezelfde manier als de radiator. Denk eraan dat ook de buizen erg warm kunnen worden. 

Stap 4: de afronding

Het kan zijn dat de eerste paar dagen na het schilderen de verf wat ruikt. Dit is normaal en de geur verdwijnt vanzelf weer. Je kunt eventueel een schaaltje azijn op de vensterbank zetten. Dit neutraliseert de geur. Verwijder alle tape als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de tape blijft plakken en gaat scheuren. Ook voorkom je lijmresten, die ontstaan door het indrogen van de lijm van de tape. Heb je de roller of kwast de volgende dag nog nodig? Rol deze dan even in een plastic zakje.

Bestel nu de beste radiatorverf!