Hoe schilder ik Canexel? | Onlineverf.nl

Hoe schilder ik Canexel?

Laten we beginnen met: wat is Canexel? Het is een bouwmateriaal voor buiten. De platen lijken op hout, maar worden geproduceerd van houtvezels. Je hebt Canexel planken al overal gezien. Gevels of stacaravans zijn er vaak van voorzien.

Zoals bij elk plaatmateriaal dat buiten ingezet wordt is de bovenkant van de planken van een toplaag voorzien. De toplaag is van kunststof, waarbij je de houtstructuur die tijdens de productie in het hout is geperst goed zichtbar is. Hierdoor heeft Canexel een erg natuurlijke uitstraling. Op de toplaag zit een laklaag die voor extra bescherming tegen vocht en weersinvloeden zorgt.

Canexel overschilderen of vervangen?

Ziet het materiaal er grotendeels nog mooi uit? En heeft de gevel vooral onderhoud nodig aan de kant waar het weer de meeste invloed heeft op het Canexel? Dan is het zeker de moeite waard om Canexel te schilderen. Want alles vervangen is ook een hele klus. En met een nieuwe laklaag gaat de gevel of de buitenkant van je chalet weer jaren mee.

Canexel schilderen in het najaar?

Wanneer je buiten wilt schilderen ben je aangewezen op het weer. Het voordeel van schilderen in het najaar of voorjaar is, dat je geen tropische buitentemperatuur meer hebt. De luchtvochtigheid en temperatuur hebben invloed op het verwerken van de verf en het droogproces. Wil je weten waar je precies rekening mee moet houden? Graag delen wij met jou onze korte samenvatting over de belangrijkste tips voor buiten schilderen.  

De juiste verf voor Canexel

Wij adviseren je om een vochtregulerende verf te kiezen die geschikt is voor het schilderen van Canexel. Koop een watergedragen lakverf voor buiten. Hiermee bescherm je de gevel of je caravan de komende jaren tegen weersinvloeden. En het glanzende resultaat van goed dekkende, hoogwaardige verf is altijd prachtig om te zien. Sikkens Rubbol BL Ventura Satin is een goed voorbeeld voor geschikte verf. Kies je liever voor Sigma? Dan schilder je met het Sigma Torno systeem

Stappenplan Canexel schilderen

Zoals altijd zijn de voorbereidingen belangrijk. Zorg dat je alle verfbenodigdheden in huis hebt, dan kan je lekker doorwerken.

Canexel is al voorzien van een laag (geen onbehandeld hout). Maak het oppervlak goed schoon, dus ontvetten met een verfreiniger. Schuur het op om ervoor te zorgen dat de verf goed gaat hechten.

Zitten er beschadigingen in het Canexel? Ga deze eerst wegwerken of repareren. En dan begint het echte werk: matteren met een Scotchbrite sponsje en aflakken. Als je caravan er straks weer glanzend bij staat is het dubbelop genieten. De volgende onderhoudsbeurt mag weer even wachten.