Het verven van kozijnen | Onlineverf.nl

Het verven van kozijnen

Wil je goede tips voor het verven van je kozijnen? Dan helpen wij je graag op weg om tot het beste resultaat te komen. Want we houden ervan als jij blij wordt van goede bruikbare tips. We snappen heel goed dat schilderen bij veel mensen niet bovenaan het lijstje van leuke dingen staat. Maar we gaan toch de uitdaging aan om jou te helpen zodat je goed van start kunt gaan.

Waarom je onderhoud moet plegen aan je kozijnen

Verf beschermt het houten kozijn tegen vocht. Met name het buitenschilderwerk van de kozijnen staat onder druk van de weersinvloeden in Nederland. Dat varieert van koud naar warm en regen en zonneschijn. Ook aan de binnenkant van een huis kan veel vocht ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de damp van douchen en koken. Het schilderen van je kozijnen geeft weerstand en zorgt ervoor dat vocht en weersinvloeden zo min mogelijk invloed hebben op het hout van het kozijn.

Houtrot tegengaan

De voornaamste reden om onderhoud uit te voeren aan je kozijnen is omdat je houtrot tegen wilt gaan. Want kozijnen die rotten kosten veel tijd en moeite om te repareren. Geloof ons, dat wil je niet. Daarnaast wil je natuurlijk dat je huis er lekker fris uitziet, al is het maar voor jezelf. Tijdig onderhoud aan je woning zorgt er immers voor dat je tijd en geld bespaart. Helaas stellen nog teveel mensen het onderhoud uit, met onnodige kosten als gevolg. Het is verstandig om de kozijnen te schilderen wanneer de verf afgeeft, er blaasjes zichtbaar worden op het oppervlak, het kozijn zichtbaar beschadigd of verkleurd is, er beschadigingen zijn ontstaan aan het schilderwerk en de verf begint af te bladderen.

Goed verhaal. Hoe pak ik dat aan?

Stap 1: Verwijderen van oude verflaag

Het kozijn moet eerst voorbereid worden voordat we kunnen beginnen met schilderen. De eerste stap is het verwijderen van de oude of slechte verf en eventuele houtrot. Daarna begin je met het schuren van de verflaag die overblijft zodat het kozijn een gladde basis heeft. Loszittende verf kan worden verwijderd met een zogenaamde verfkrabber. Dit driehoekige hulpmiddel kan gemakkelijk bij alle plekken op het oppervlak. Mocht de verf toch moeilijk losgaan, verwarm deze dan met een verfföhn of afbijt. Je zult merken dat de verf gemakkelijk loskomt van de onderlaag.

Stap 2: Het schoon en vetvrij maken van het kozijn

Het is van belang dat het kozijn schoon en vetvrij is voordat je begint met schilderen. Dit kun je doen met een verfreinigingsmiddel. Een alternatief hiervoor is ammonia. Dit middel kun je mengen in een bak met water en het mengsel kun je vervolgens aanbrengen met een spons. Ammoniak stinkt wel, een goed verfreinigingsmiddel niet. Do we need to say more?

Stap 3: Het verwijderen van houtrot

Als het kozijn oud is kun je houtrot tegenkomen. Houtrot is te herkennen aan de zachte structuur waarbij de verf loslaat. Houtrot zorgt voor zwakke plekken in het kozijn. Daarom is het van belang dat deze plekken zo snel mogelijk worden aangepakt. Je kunt de zwakke plek bewerken met een beitel, zodat alle zachte plekken worden verwijderd. Dit doe je net zo lang totdat je op een gezond stuk hout terecht komt. Gezond hout is hard en goed van kleur. Vervolgens laat je dit hout goed drogen. Nu er een gat is ontstaan moet deze worden opgevuld. Dit kun je doen met een houtrotvuller of plamuur. Zorg ervoor dat het vulmiddel goed is uitgehard en helemaal droog is. Daarna moet het oppervlak goed geschuurd worden zodat het weer helemaal glad is.

Stap 4: Plamuren

Kom je toch nog kleine oneffenheden tegen in het hout? Dan kun je dit wegwerken met plamuur. Zorg ervoor dat je de vuller netjes en over het gehele oppervlak aanbrengt. Het beste is om het oppervlak glad te trekken met een plamuurmes. Nadat je plamuur hebt gebruikt is het opnieuw van belang dat je de plamuur goed laat drogen. Daarnaast is het verstandig om het oppervlak te schilderen met grondverf. Deze grondlaag moet uiteraard weer helemaal droog zijn voordat verder kunt gaat. De kwaliteit van de hechting van de nieuwe verflaag is mede verantwoordelijk door het schuurwerk. Het oppervlak dient perfect glad te zijn geschuurd. Hiervoor zijn verschillende soorten schuurpapier. Zo is P80 (P heeft de korrelgrootte aan) voor oppervlakten waar het hout zichtbaar en slecht is. P150 of hoger gebruik je voor een de bestaande verflaag. Als je begint met P80 dan is het raadzaam om de korrel op te bouwen. Dus niet meteen van P80 naar P240. Het beste is om tussenstapjes te nemen. Dus je begint bij P80, dan P100, vervolgens P120, P150 etc.

Stap 5: Het aanbrengen van de primer

Nu de voorbereiding klaar is kunnen we beginnen met het schilderen van het kozijn. Het kozijn is vooraf bewerkt, daarom is het belangrijk dat we het kozijn goed in de grondverf zetten. Als je binnen gaat schilderen adviseren wij de Sigma S2U Nova Primer. Ga je buiten schilderen, kies dan de Sigma S2U Allure Primer voor het beste resultaat. Breng de laag grondverf aan op het kozijn. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Zorg ervoor dat alle plekken goed worden geraakt. Dit zorgt ervoor dat het kozijn weer bestand wordt tegen verschillende weersinvloeden. Wanneer de eerste laag grondverf droog is, schuur je het nogmaals licht met korrel P180. Zorg er daarna weer voor dat het oppervlak vrij is van stof zodat de verf goed hecht.

Stap 6: Het aflakken van het kozijn

Nu kun je beginnen met het mooiste werk, namelijk het aanbrengen van de laklaag. Wij adviseren voor kozijnen binnenshuis de Sigma S2U Nova serie. Deze lijn is op waterbasis, wat ideaal is voor binnen. Als je houdt van een hoogglans afwerking, kies dan de Sigma S2U Nova Gloss. Liever een zijdeglans afwerking? Neem dan Sigma S2U Nova Semi Gloss of Sigma S2U Nova Satin. Ga je de kozijnen aan de buitenkant van je huis aflakken? Kies Sigma S2U Allure Gloss voor een hoogglans afwerking. Toch liever zijdeglans? Neem dan Sigma S2U Semi Gloss of Sigma S2U Satin. Voordat je begint met schilderen van het kozijn roer je de verf goed door met een roerhoutje. Dit doe je omdat bepaalde stoffen in het verfblik naar beneden zijn gezakt. Als je schildert, beweeg de kwast dan van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Besteed ook goed de aandacht aan de boven en onderkant van het kozijn. Deze hebben vaak veel te verduren van vocht en smeer. Laat de laklaag goed drogen en kijk of deze goed heeft gedekt. Indien je nog een tweede laklaag aanbrengt, zorg er dan voor dat je het kozijn weer licht opschuurt (P180) en schoonmaakt.

Succes met onze tips

De verfspecialisten van Onlineverf.nl hopen je hiermee goede tips te hebben gegeven. We hopen door deze tips dat je het iets leuker gaat vinden om je kozijnen te verven. En heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Ga direct aan de slag met één van deze producten: