Het rimpelen van de verflaag

Het rimpelen van de verflaag

Leestijd: 1 minuut 12-07-2021

Het rimpelen van de verflaag, of het schroeien van de verflaag kan meerdere oorzaken hebben. Het heeft in ieder geval altijd te maken met de droging en de temperatuur. Bij het rimpelen, wat dus ook wel ”schroeien” wordt genoemd, droogt de verf niet mooi op. De verf trekt als het ware open.

Waarom gaat verf rimpelen?

Dit kan komen door twee dingen komen:

1. de verf is te dik aangebracht
2 je hebt te snel de tweede laag verf aangebracht.

Als je te dik schildert dan droogt het bovenste gedeelte van de laag wel, maar het duurt langer voordat het onderste gedeelte van de verf droog is. Optisch denk dus dat de verf droog is, terwijl dat niet het geval is. De reactie van het onderste laag is dan dat de verf gaat rimpelen. Je ziet dit vaak bij dorpels, in hoekjes en bij zakkers. Als je de tweede laag te snel aanbrengt dan creëer je eigenlijk hetzelfde. De onderste verflaag is nog niet droog, terwijl je de twee laag al aanbrengt. Als het voorkomt dat de verf gaat rimpelen, dan is het belangrijk om het oppervlak eerst weer vlak te schuren. Let er wel op dat de verflaag voor het schuren volledig droog moet zijn.

Hoe kan ik het schroeien van verf oplossen?

Als verf eenmaal geschroeid is, dus wanneer het rimpelen van de verflaag al heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om de verflaag eerst volledig te laten drogen. Daarna kun je de rimpelende laag schuren. Belangrijk is dat je de verflaag volledig glad schuurt, zodat je geen oneffenheden meer ziet. Daarna kun je een nieuwe laag verf aanbrengen.

Ga direct aan de slag met één van deze producten: