Groene alg aanslag op de muur

Alg aangroei, ook wel bekend als groene aanslag, op de verflaag is te herkennen wanneer er een groene aangroei zichtbaar is aan het oppervlak. Redenen hiervoor zijn planten, bomen en struiken in direct contact met de verflaag, het gebruik van een verkeerd type verf of omdat er teveel vocht in de ondergrond zit. Daarnaast kan het zo zijn dat de steen erg poreus is. De oplossing hiervoor is het verwijderen van de algen en de ondergrond goed reinigen. Je kunt de ondergrond behandelen met bijvoorbeeld Dimanin. Vervolgens kun je het oppervlak afwerken met een type verf dat geschikt is voor deze toepassing. Je kunt een verf gebruiken die gesloten is, zodat de groei van organismen niet mogelijk is. Voorbeeld hiervan is de Sigma Siloxan Topcoat Matt

Groene aanslag verwijderen van de muur

De meest simpele methode voor het verwijderen van groene aanslag op de buitenmuur is het gebruik van een hogedrukreiniger en schoonmaakazijn. Om te beginnen spuit je het oppervlak eerst goed af met een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je de loszittende delen van de muur al schoon. Vervolgens neem je warm water en schoonmaakazijn en verdun je dit 1:1. Dus 1 deel water en 1 deel schoonmaakazijn. Nu kun je dit mengen het beste aanbrengen met een grove borstel. Het is dan belangrijk dat je goed gaat schrobben en het mengsel laat intrekken in de muur. Het mengsel zal opdrogen en daardoor zal de groene aanslag vanzelf van de muur vallen. Belangrijk is wel dat je dit proces meerdere malen herhaalt, totdat alle alg aangroei van de muur is.

Groene aanslag van de schutting verwijderen

Ook voor het verwijderen van groene aanslag op een schutting kun je bovengenoemde stappen volgen. Dus ook nu de schutting afspuiten met een hogedrukreiniger, het liefst met heet water. Vervolgens kun je weer 1:1 water met schoonmaakazijn verdunnen en dit inborstelen op de schutting. Na een aantal weken zal de groene aanslag verdwijnen. Let er dan wel op dat je het oppervlak wel moet onderhouden.

Groene aanslag voorkomen

Hoe kan ik nu eventuele groene aanslag voorkomen? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: zorg ervoor dat objecten die dicht bij planten en/of water staan zo goed mogelijk schoon gehouden worden. Een extra risico is een tekort aan zonlicht. Want hoe minder zon, hoe meer kans op groene aanslag. Je zou hier al rekening mee kunnen houden met het aanleggen van een tuin. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tuintegels altijd in een lichte bolle vorm staan. Zo kan het water aflopen, want water dat blijft liggen is een bron voor algen.

Een andere, maar zeer effectieve oplossing, is het gebruik van een hydrofoob middel. Met dit middel impregneer je de ondergrond, zoals bijvoorbeeld de muur, wat ervoor zorgt dat eventuele aanslag geen kans krijgt op het oppervlak. Een goed voorbeeld van een hydrofoob is Sigma Hydrophob