Duurzame verf voordelen

Duurzame verf voordelen

Leestijd: 2 minuten 22-02-2021

De discussie over het milieu en het klimaat is momenteel een hot item. Steeds meer vertrouwde aspecten in ons dagelijks leven zijn aan veranderingen onderhevig. We proberen met onze levensstijl en materiaal gebruik zo min mogelijk het milieu aan te tasten en fossiele middelen proberen we geheel uit te sluiten. Aan deze omschakeling van vervuilend naar schoon moeten we wellicht nog even wennen. Ook wanneer je verf gaat aanschaffen kan je dit zo milieubewust doen en de meest ecologisch verantwoorde variant kiezen, zonder dat je inlevert op gemak of kwaliteit.

Is verf dat duurzaam is echt anders? 

Jij wil ook tijdens het verven van je muur aan het milieu denken en daarom voor duurzame verf kiezen? Het assortiment van deze verven wordt met de dag groter. Steeds meer fabrikanten maken naast verf op fossiele basis ook een collectie verf op basis van natuurlijke grondstoffen. Duurzame verf is nog steeds volop in de ontwikkelingsfase, maar er zijn al varianten op de markt die kwalitatief even goed zijn als of zelfs beter zijn dan reguliere verf. Maar wat is eigenlijk het grote verschil tussen verf op natuurlijke basis en verf op fossiele basis? Klassieke verf is gemaakt van fossiele grondstoffen. Daarnaast heeft de verf een behoorlijke chemische behandeling ondergaan. Hierdoor zijn er zelfs stoffen in de verf die giftig zijn. Niet voor niets moet je overgebleven verf daarom altijd inleveren bij het chemisch afval. Verf op natuurlijke basis bevat grondstoffen die zoveel mogelijk uit de natuur komen en niet of nauwelijks fossiel zijn. Ook de bewerking van deze natuurlijke verf is anders. De verf wordt namelijk zo min mogelijk chemisch bewerkt. Hierdoor is de verf veel minder giftig. 

De voordelen van duurzaam gemaakte verf 

Naast het feit dat natuurlijke verf goed is voor het milieu, zijn er nog enkele gunstige bijkomstigheden om toch eens te kiezen voor deze verf:

  • In veel gevallen is natuurlijke verf van een betere kwaliteit. De verf is echt duurzamer, omdat de verf veel langer meegaat.
  • Verf op natuurlijke basis is veel beter bestand tegen bepaalde natuurlijke micro-organismen. De verf zal dan minder snel aangetast worden dan de conventionele verf.
  • De verf is voorzien van natuurlijke grondstoffen die hernieuwbaar zijn en geen chemische bewerking hoeven te ondergaan.
duurzame verf

Verfsoorten 

Sikkens heeft al duurzame verven, zoals Sikkens Rubbol BL Ventura, en de ‘Alpha collectie’. Deze verf is watergedragen, geurarm en kan gewoon met een lakviltroller worden aangebracht. Het voordeel dat Rubbol BL Ventura een watergedragen verf is, is dat het oplosmiddel in de verf voor het grootste gedeelte uit water bestaat en niet uit een chemisch product. Deze verfsoorten van Sikkens zijn overigens ideaal om te gebruiken met de Anza Diamond Aqua kwast voor het beste resultaat. Dit is een kwast van hoge kwaliteit die geen strepen nalaat. Aan te raden is om de ondergrond altijd goed te ontvetten met St. Marc. Let overigens bij aanschaf van duurzame verfsoorten altijd of de pot is voorzien van het Ecolabel. Dit label is een officieel label die geldt in de gehele Europese Unie voor verven die als duurzaam zijn aangemerkt.

Ga direct aan de slag met één van deze milieubewuste verven: