De dakgoot schilderen, hoe pak ik dat aan? | Onlineverf.nl

De dakgoot schilderen, hoe pak ik dat aan?

De dakgoot is een belangrijk onderdeel van de woning. Hij zorgt er immers voor dat al het regen- en smeltwater wordt opgevangen en netjes wordt afgevoerd via de regenpijp. Alleen staan we er niet zo vaak bij stil dat ook de dakgoot onderhoud nodig heeft. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan dit onderwerp. Een dakgoot kan van diverse materialen worden gemaakt. Traditioneel worden ze van zink gemaakt. Dat is ook hoe veel mensen de dakgoot kennen. Tegenwoordig worden dakgoten ook vaak gemaakt van hout, aluminium en kunststof. Een voorbeeld van een kunststof dakgoot is er één die gemaakt is van Trespa. Dit materiaal klinkt bij veel mensen bekend in de oren.


Materiaal van de dakgoot

Voor het juiste onderhoud is het belangrijk om te weten van welk materiaal de dakgoot is gemaakt. Je wilt immers wel dat je de juiste stappen neemt tijdens het onderhoud of de renovatie van een dakgoot. Stel dat je dakgoot van hout is, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze niet met een afsluitende verf behandeld. Hiermee bedoelen we dat de verf het oppervlak niet geheel afsluit, zodat er geen vocht en lucht mee door kan. Traditionele zijde- en hoogglans lakken hebben een afsluitende werking, zodat er juist geen vocht en lucht doorheen kan. Afsluitende verf zorgt ook voor een minder lange levensduur, waardoor je vaker onderhoud zal moeten plegen. En dat is nou net wat je niet wilt met een dakgoot.

Wat moet ik dan wel gebruiken?

Er zijn eigenlijk twee goede opties waaruit je kunt kiezen bij een houten dakgoot. De eerste is het gebruik van een beits. Beits wordt voornamelijk buitenshuis gebruikt en heeft ook de eigenschappen om lucht en vocht door te laten. Onlineverf.nl heeft verschillende soorten en merken beits. Kijk gerust welke voor jou het beste is. De tweede optie is het gebruik van een schakelverf. Dit is een één-pot-systeem, wat er feitelijk op neer komt dat de verf vochtregulerend is. De vocht kan dus weg, waardoor de verf niet zal gaan bladderen. Tevens kun je de verf zowel als primer en als lak gebruiken. De levensduur van een dergelijke verf is circa 5 jaar. Dit is echter wel afhankelijk van omstandigheden. Kijk voor een diverse soorten schakelverf deze pagina. Je zult zien dat er meerdere mogelijkheden zijn, ook wat betreft glansgraad. Als je een goot van kunststof of metaal hebt, dan kun je beste een multiprimer gebruiken. Wij adviseren hiervoor de Sigma Multiprimer Rapid. Deze multiprimer is geschikt voor onder andere hout, metaal en diverse kunststoffen. Een goede primer is de aflak en zorgt voor een goede hechting van de verf. Dus denk eraan om altijd eerst een primer aan te brengen. Na het aanbrengen en het laten drogen van de primer dien je wel eerst het oppervlak  licht te schuren met korrel P240 en vervolgens schoon te maken. Daarna kun je de goot aflakken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld de Sigma S2U Allure Gloss voor een hoogglans afwerking of de Sigma S2U Satin voor een zijdeglans afwerking.

Enkele belangrijke tips

Het is belangrijk om de goot eerst goed te ontvetten. Het maakt niet uit of de goot van hout of van kunststof is, ontvetten is altijd een must! Het beste middel om de goten te ontvetten is door het gebruik van St. Marc Allesreiniger. Dit middel zorgt ervoor dat het oppervlak goed schoon en niet vettig is. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het hechting van verf. Doe je dit niet, dan zal je merken dat de verf op den duur los gaat laten. En dan heb je al je werk voor niet gedaan. Na het ontvetten moet je het oppervlak eerst goed naspoelen met schoon water. Zo zorg je ervoor dat er geen resten van het schoonmaakmiddel meer aanwezig zijn.