Hoe herstel je verrot hout?

Hoe herstel je verrot hout?

Leestijd: 3 minuten 03-07-2024

Heb je verrot hout? Dan hebben wij de juiste reparatie producten in huis om het hout weer in topconditie te krijgen. Wat nog wel is: zorg altijd dat de oorzaak verholpen wordt. Anders kunnen we volgend jaar weer gaan repareren.

Loop kit naden na en kijk of deuren vrij kunnen draaien. Is dit niet het geval? Dan is het mogelijk dat de bestaande verflaag beschadigd is, en kan er vocht in het hout dringen.

Stap 1: Haal het rotte hout weg 

Haal het rotte hout weg. Doe dit met een krabber of een frees, maar wees hier zeer nauwkeurig in. Doe je dit niet, dan zullen de schimmels die achterblijven zich weer gaan verspreiden. Haal daarom ook altijd een ruim deel gezond hout weg om de rotte plek heen. Hout kan verder rotten als het droog is. Ook op het droge stuk kan nog wat houtrot zitten. Dit moet dan wel weggehaald worden.  

Tip: Houtrot ten grootte van een vuist kan zelf gerepareerd worden. Is het aangetaste gebied echter een stuk groter, laat dit dan vervangen door nieuw hout. Rot hout vervangen kan soms een betere oplossing zijn dan repareren.

Stap 2: Laten drogen 

Laat de reparatieplek goed drogen. Op zijn minst een aantal dagen en controleer of de plek goed droog is.

Stap 3: Schoonmaken 

Maak de ondergrond en de intacte verflagen goed schoon en vetvrij. Bijvoorbeeld met de St. Marc allesreiniger. En laat het geheel wederom goed drogen.

Stap 4: Houtrot impregneer aanbrengen 

Breng een houtrot impregneer aan. Dit middel dringt diep in het hout en zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aangepakt. Laat deze zo'n 6 uur drogen.

Stap 5 en 6: Houtrotvuller aanbrengen 

Breng een 2 componenten houtrotvuller aan. Let op dat je niet teveel aanmaakt in verband met uitharden. Maak aan wat je binnen 20 minuten kunt verwerken. Laat dit volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine houtrotvuller. Breng de houtrotvuller aan met een plamuurmes. Laat het middel minimaal 6 uur drogen alvorens te schuren, schaven of schilderen.

Stap 7: Schuren en aflakken

Als laatste is het belangrijk om het bewerkte oppervlak te schuren. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen het hout en het houtrotreparatie middel. Nadat je goed geschuurd hebt, kun je beginnen met schilderen. Geef de reparatieplek wat extra aandacht met een geschikte primer. Een geschikt product hiervoor is de Sikkens Rubbol Primer. Om het vervolgens af te lakken met de Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Benodigdheden