Aluminium verven

Weet je het nog? Die periode dat aluminium geïntroduceerd werd in de wereld. Toen er beweerd werd dat dit de vervanger zou worden van hout. Toen er beweerd werd dat aluminium voor altijd onderhoudsvrij zou zijn. Wij kunnen het ons nog wel herinneren en dachten toen meteen: dat is simpelweg onmogelijk!

De realiteit anno 2022

Na jaren van lovende verhalen over aluminium is het nu dan toch echt tijd om de realiteit onder ogen de zien. Wij zien als grote speler in de markt vele aanvragen van consumenten die schade hebben aan hun aluminium kozijnen. In deze blog nemen we een voorbeeld met afbeeldingen, om duidelijk te maken hoe het kozijn zich ontwikkelt in de loop der tijd. Op de bovenste afbeelding is te zien hoe beschadigd het kozijn is. Er is duidelijk te zien dat het kozijn tekenen vertoont van afbladderende coating, scheuren en barsten. De coating laat los en daardoor ontstaat onderliggende schade, wat als gevolg heeft dat het hele kozijn behandeld moet worden. Let er even op: dit kozijn is 10 jaar geleden nieuw geplaatst.

Men beweerde lange tijd dan dit materiaal te allen tijde onderhoudsvrij zou zijn. Aluminium zou in geen enkele omstandigheid bezwijken onder (weer)invloeden van buitenaf. Deze beredenering is simpelweg onmogelijk, omdat ieder metaal dat tot op heden is uitgevonden, heeft te lijden aan externe invloeden. Onderhoudsvrij bestaat dus nog gewoon niet. Punt.

Wat doe ik aan schade aan mijn aluminium?

Het behandelen van schade aan bijvoorbeeld aluminium kozijnen is niet erg moeilijk. Maar het is wel van belang dat je de juiste stappen onderneemt. Anders heb je kans dat de schade zich snel weer voordoet.

Stap 1: het verwijderen van loszittende delen met een verfkrabber

Stap 2: ontvetten van het oppervlak met St. Marc allesreiniger

Stap 3: matteren van het oppervlak met een Scotchbrite spons

Stap 4: stofvrij maken van het oppervlak met een kleefdoekje en nawassen met schoon water 

Stap 5: aanbrengen van een multiprimer op waterbasis (op aluminium moet je altijd werken met een watergedragen primer en aflak. à terpentine verf zal namelijk verzepen op aluminium)

Stap 6: aanbrengen van de eerst laklaag met bijvoorbeeld de Sigma S2U Nova Satin voor binnen en de Sigma Torno Satin voor buiten. (aflak moet ook op waterbasis zijn, gezien de primer dit ook is)

Stap 7: licht opschuren van de eerst laag en deze stofvrij maken

Stap 8: aanbrengen van de twee laklaag. Als je deze stappen volgt, dan krijg je weer een mooi resultaat op je aluminium delen.

Ga direct aan de slag met één van deze producten: