Parketlak kopen?

Parketlak wordt gebruikt voor het afwerken van alle houtsoorten binnenshuis. Parketlak wordt aangebracht in 3 of 4 lagen en vormt een harde laag die het hout volledig afsluit. Een gelakte parketvloer is het beste bestand tegen vloeistoffen en creëert een onderhoudsvrij oppervlak. tegenwoordig zijn er extreem matte lak varianten die zelfs een geoliede uitstaling evenaren. Ook is het mogelijk om van te voren het hout te oliën met een overlakbare olie. Zo kun je het hout kleuren en lakken tegelijk!

Parketlak voor houten vloeren

Parketlak is speciaal ontwikkeld ter bescherming van houten vloeren. Een houten vloer heeft veel te lijden door het dagelijks gebruik, het verschuiven van meubels of het gebruik door huisdieren. Met een sterke lak biedt u uw houten vloer de weerbaarheid die nodig is om intensief gebruik te weerstaan. Onlineverf.nl biedt online meerdere soorten parketlakken aan. Ze variëren niet alleen in uitstraling, maar ook het merk en de werking verschilt onderling. 

Kenmerken parketlak

Met parketlak heeft u een sneldrogende lak in huis die uw vloer de juiste bescherming biedt. De oorspronkelijke kleur van uw zorgvuldig gekozen vloer wordt met de lak verrijkt. De sterke lak maakt uw vloer bestand tegen krassen en slijtage. Voor vergeling hoeft u niet bang te zijn, want dat wordt met de lak voor uw houten vloer voorkomen, mits u geen vloerkleden op de gelakt vloer legt, want dan kan de vergeling wel optreden! Door de sterke werking is parketlak ook goed te gebruiken voor houten meubelstukken. Denk hierbij aan tafelbladen en houten kasten. 

Parketlak met de juiste ondergrond

Het is voor het aanbrengen van een parketlak altijd belangrijk om voor de juiste ondergrond te zorgen. Maak op hardhouten vloeren en trappen bij voorkeur gebruik van een 2-componenten parketlak. Gaat het om een zachte vloer zoals grenen of kurk? Dan is het verstandiger om gebruik te maken van een 1-component parketlak. Uiteraard hebben we de beiden in ons assortiment en kunnen we je daar bovendien goed over adviseren.

Wat is dan de beste parketlak: 1 of 2 componenten?

Een keuze maken uit de lak in 1-component of in 2-componenten (1K of 2K lak) is afhankelijk van de ondergrond. Een 2-componentenlak is te hard voor een zachte vloer, waardoor die zou kunnen barsten. Voordeel van een 2K lak is dat deze beter bestand is tegen vloeistof en slijtage. Met een 2 componenten lak mengt u beide bestanddelen en dat brengt u net als andere verf aan op uw vloer. De 2 componenten parketlak is duurder in aanschaf, maar dat vindt u dan ook terug in de kwaliteit van de lak. Een vloer die van deze laksoort is voorzien is zeer goed beschermd, kent een hoge slijtvastheid en heeft niet te lijden onder zwaar gebruik. Neem bijvoorbeeld eens kijkje bij onze Skylt lak van het merk Rigo!

Wil je alle lakken vergelijken? Bekijk dan ons complete assortiment met blanke lak, net als de meubellak voor kasten en andere meubels. 

Voordelen gelakte parketvloer;

  • Een gelakte vloer is bestand tegen vloeistoffen
  • Een gelakte parketvloer is nagenoeg onderhoudsvrij
  • Tegenwoordig zijn er zijde-mat, extreem matte lak varianten die zelfs een geoliede uitstraling evenaren
  • Parketlak heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar

Nadelen gelakte parketvloer;

  • Een gelakte vloer kun je niet plaatselijk bijwerken; krassen blijven zichtbaar
  • Lak is niet te verkrijgen in een kleur. Er zijn tegenwoordig echter wel overlakbare oliën. Je kunt de vloer dan eerst kleuren met de olie en vervolgens afwerken met een parketlak.

Goede voorbereiding is het halve werk

Zomaar even lak aanbrengen op uw houtenvloer is niet aan te bevelen. Voor het mooiste resultaat is het nodige voorwerk nodig. Begin met het opschuren van de vloer. Dit geldt zowel voor een vloer die neutraal is, als voor een vloer waar al verf op is aan gebracht. Hiermee wordt namelijk een egale laag bereikt. Zorg dat de vloer vrij van stof is en breng dan de 1e laklaag aan. Zo sealt u de vloer en dat maakt hem weerbaar tegen vloeistoffen. Het is zaak deze laklaag helemaal te laten drogen voordat u de volgende laklaag aan brengt.