Schilderen met het 60-30-10 principe van Sigma

Schilderen met het 60-30-10 principe van Sigma

Leestijd: 1 minuut 21-09-2021

Het kiezen van de juiste kleuren om een evenwichtig kleurenschema in een ruimte te creëren kan vaak overweldigend zijn. Sigma helpt jou daarom op weg met het handige 60-30-10 principe. Hiermee stel je op een hele eenvoudige manier jouw eigen kleurenplan samen, gebaseerd op drie kleuren, die in verschillende verhoudingen toegepast worden in de ruimte.

Bekijk de ruimte waar me je mee aan de slag wilt gaan goed. De sfeer wordt bepaald door in 60% van de ruimte de hoofdkleur toe te passen. Deze wordt aangevuld met 30% nuancekleur en 10% accentkleur.

Voice of colour

Hoe werkt het 60-30-10 principe?

60% Hoofdkleur

Met de hoofdkleur bepaal je de sfeer in een ruimte. Wil je een rustige en gezellige ruimte kies dan voor een frisse neutrale tint. Liever een moderne look ga dan voor een donkere tinten.

30% Nuancekleur

Na de hoofdkleur is het tijd voor de nuancekleur. De 30% kleur zorgt voor balans en brengt het palet tot een geheel. Heb je voor jouw 60% voor een opvallende kleur gekozen? Dan kun je als 30% het beste een lichte tint nemen. Wanneer je een neutrale hoofdkleur hebt gekozen kun je kiezen voor een meer levendige tint.

10% Accentkleur

Als finishing touch kies je jouw 10% kleur. Dit is vaak de meest neutrale of meest levendige kleur, afhankelijk wat je als hoofdkleur hebt gekozen. De 10% verwerk je vervolgens in je accesoires, kussentjes of juist de plinten en kozijnen. 

60-30-10