Babykamer verven

Dolgelukkig ben je, helemaal in de wolken! Er is namelijk een kleintje op komst en dat maakt veel positiviteit in je los. Wordt het jongen, of een meisje? En hoe ga ik het kleine wondertje noemen? Allemaal belangrijke vragen waar je rekening mee kunt houden tijdens het schilderen en inrichten van de babykamer. Want je wilt natuurlijk enkel het beste en mooiste voor jouw kleine trots!

Hoe pak ik het schilderwerk aan?

Voorbereiding

Ten eerste is het belangrijk om op tijd te starten. Je hebt immers al veel aan je hoofd en veel voor te bereiden. Het schilderen van de babykamer schiet er dan soms bij in. Niet slim! Want het goed schilderen van een kamer kost wel even tijd. Verder is het belangrijk dat je de juiste voorbereiding treft. Dat maakt het werk een stuk makkelijk en leuker. Ga dus vast op zoek naar een geschikte kleur en stem daar je verf op af. Wil je bijvoorbeeld alleen de muren een kleurtje geven? Of ook de kozijnen? Of kies je toch voor behang i.c.m. schilderwerk? Allemaal vragen waar je goed over na moet denken.

Babykamer 1

De keuze van de kleur

In de basis kan het heel simpel zijn; het roze of blauw! Maar er zijn natuurlijk tal van uitzonderingen en tinten te bedenken. We gaan nu een aantal voorbeelden laten zien hoe je je babykamer zo leuk mogelijk kunt maken.

1. Sterren aan de wand

Hoe leuk is het om figuren, zoals bijvoorbeeld sterren, te gebruiken op de wand. Het laat de kamer echt tot leven komen en geeft een speels effect. Je creëert dit het makkelijkste door de wanden in een effen kleur te schilderen en vervolgens met stickers te werken. Daarnaast kun je de figuren ook zelf uittekenen en afplakken. Dit vergt wel wat meer precisie, maar zo kun je wel extra trots zijn op het resultaat!

babykamer sterren

2. Behang i.c.m. verf

Wat ook erg mooi is, is de combinatie van behang en verf. Je kunt met verschillende soorten behang en diverse kleuren verf een heel leuk resultaat maken. Zoals op de foto hieronder te zien is, is het gebruik van een steentjesbehang, gecombineerd met witte muurverf erg leuk! Dit is een wat stoerdere look. Een idee voor jouw zoontje? 


babykamer behang

3. Een effen kleur

Het klinkt zo simpel, maar door de eenvoud kan het erg mooi zijn: een effen muur. Dat betekent dat je dus alle muren in dezelfde kleur schildert. De kleurkeuze is bepalend voor de look and feel in de kamer. Kies je voor een warme, witte tint? Dan zorg je voor een kalm en sereen effect. In onderstaande foto is zowel de kleur van het plafond als de muren gelijk. Men heeft daar ook het interieur op aangepast. Simpel, maar wel erg mooi.

4. Twee kleuren aan de wand

''Spiegeltje spiegeltje aan de wand, welke kleur is het mooist van het ......'' Het gebruik van verschillende kleuren op de muren breekt de sfeer en geeft de babykamer een speels effect. In het voorbeeld zijn zowel een blauwe als een roze kleur gebruikt en dat kan prima. Wees eens creatief en zoek twee kleuren die jij voor je baby zou willen gebruiken.


babykamer twee kleuren aan de wand

5. De halve muur

Een trend die we de laatste tijd steeds meer terug zien is de halve muur. Hierbij schilder je je de bovenste helft van de muur in een kleur en de onderste helft in een andere kleur. Dit geeft een modern effect. Wat ook leuk is, is dat kinderen uiteraard steeds groter worden naarmate ze ouder worden. Het halve muur effect kun je gebruiken om mee te inspireren. Teken bijvoorbeeld de lengtematen op de muur, zodat je kleintje op een gegeven moment kan zien hoe groot hij wordt.

babykamer halve muur

6. In de wolken

Een veelgebruikt effect is het plaatsen van wolkjes aan de wand. Dit kun je ook het beste realiseren voor het gebruik van stickers. Deze zijn uiteraard in meerdere kleuren te verkrijgen, maar wit is toch wel het mooiste. Zorg dan voor een leuke effen kleur op de ondergrond.


babykamer wolken

7. Zigzaggend

Een zigzaggend effect zoals hieronder is bijzonder, want dat zien we niet zo vaak. Het leuke aan deze kamer is dat de muren niet gestuct zijn. Hierdoor krijg je een stoer en haast industrieel effect op de muur. Uiteraard is het gebruik van kleur erg bepalend voor het ''gevoel'' in de kamer. Afhankelijk van de huidige kamer kun je dus meerdere variaties gaan uitvoeren.

babykamer zigzaggend

8. Hoeken en vakken

Het is erg leuk om verschillende vormen te gebruiken. Op onderstaande afbeelding is goed te zien dat het gebruik van een vak, bij bijvoorbeeld het bed, het oppervlak erg accentueert. Dat maakt de kamer in één oogopslag bijzonder. Het bed komt in dit geval erg goed naar voren. Leuk detail is dat op het andere deel van de muur een zigzaggend effect wordt gebruikt. Dat maakt de kamer misschien wat drukker, maar wel fris en energiek.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er natuurlijk tal van andere vormen of creaties te bedenken. We willen je met de voorbeelden inspireren om er het mooiste van te maken. Het gaat erom dat je iets unieks maakt, met een eigen vorm of kleur. Een babykamer heeft een eigen identiteit en dat maakt het zo bijzonder.

Het schilderwerk zelf

Nu je een eigen vorm en kleur hebt gekozen, is het tijd voor het échte werk; het schilderen! Belangrijk is dat je de juiste voorbereidingen treft. We gaan er in dit voorbeeld even van uit dat we de muren gaan schilderen. We gaan praktische tips geven waarmee je goed van start gaat. Het gebruik van de juiste producten is namelijk erg belangrijk.

babykamer hoeken en vakken

Stap 1: De muur stofvrij maken

Het stofvrij maken van de muur is noodzakelijk om bijvoorbeeld stof of spinnenwebben te voorkomen in de muurverfroller. Als dat gebeurt dan heb je kans op ongelijke banen op de muur. Het is dan ook ten alle tijden belangrijk om de roller schoon te houden. Daarmee krijg je het mooiste resultaat.

Stap 2: Het repareren van de muur

De kans is aanwezig dat er gaatjes of oneffenheden in de muur zitten. Deze moet je eerst even repareren, anders krijg je een oneffen resultaat en dat willen we niet. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Muurvuller. Hiermee vul je gemakkelijk de gaatjes in de muur, waarna je de muur met een gerust hart kunt gaan schilderen. Denk er even aan dat nadat het vulmiddel droog is, je de overgangen vlak schuurt met P240.

Stap 3: Afplakken en beschermen de vloeren en meubels

Zorg ervoor dat je meubels en vloeren zo goed mogelijk beschermt. Dit doe je door het gebruik van afdekfolie. Dit is te verkrijgen voor de vloer en voor de meubels. Daarnaast is ook tape waar al een stukje folie aan vast zit. Ideaal om bijvoorbeeld de radiotor mee af te dekken.

Stap 4: Afkitten van eventuele naden en kieren

Mochten er toch nog wat naden en kieren bij de muren zitten, kit deze dan even af. Gebruik hiervoor ProGold Acrylaatkit Interieur. Dit is een kit die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Na droging is de kit prima overschilderbaar met watergedragen verf. Even een zijstapje: zorg dat je de juiste muurverf kiest. Om je het zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een lijstje gemaakt met de meest voorkomende muurverven. Je hebt keuze uit iedere glansgraad en kwaliteit.  Sigmatin DGL mat = een matte muurverf die qua prijs/kwaliteitverhouding erg gunstig is. Sigmatex Superlatex Mat = een matte muurverf die kwalitatief aan de top zit en gemakkelijk te verwerken is. Sigmapearl Clean Mat = een zeer goed reinigbare muurverf die geschikt is voor keukens en ruimtes waar de muur snel smerig wordt. Sigmacryl Universal Mat = een extreem matte en afneembare muurverf. Sikkens Alphatex SF = een kwalitatief goede muurverf die redelijk afneembaar is. Sikkens Alphatex Satin SF = een zijdeglanzende muurverf die schrobvast is. Sikkens Alphacryl Pure Mat = een extreem matte muurverf met een super gladde structuur.

Stap 5: Eerste laag muurverf aanbrengen

Zorg voor een schone en stofvrije ondergrond. Giet de verf in een verfemmer en plaats het verfrooster in de emmer. Breng eerst verf aan met de kwast waar de roller niet bij kan. Breng daarna de muurverf op de oppervlakte aan. Maak altijd overlappende banen van max. 2 meter breed. Laat de muurverf minstens 6 uur drogen voordat je verder gaat met de volgende handeling. Gebruik voor gladde muren deze roller en voor gestuctureerde muren deze roller.

Stap 6:  Tweede laag muurverf aanbrengen

Giet de verf in een verfemmer en plaats het verfrooster in de emmer. Breng eerst verf aan met de kwast waar de roller niet bij kan. Breng daarna de muurverf op de oppervlakte aan. Maak altijd overlappende banen van max. 2 meter breed.

Stap 7: Plakband verwijderen en schoonmaken

Na het schilderen kun je de tape verwijderen, doe dit rustig en trek de tape er over de kop af, dit voorkomt afknappende stukjes verf. Indien dit niet goed gaat, snij dan voorzichtig de tape los met een scherp mesje. Ruim alle verfresten en materialen op in de daarvoor bestemde chemobox.

Stap 8: Reinig de materialen

Reinig je materialen zorgvuldig, muurverf kwasten kun je reinigen met water voor een volgende schildersklus!

Ventileren van de babykamer

Het is erg belangrijk dat je zorgt dat alle verfdampen zo vroeg mogelijk uit de kamer zijn. De gezondheid van je baby gaat natuurlijk boven alles! Wil je zekerheid? Zorg er dan voor dat je minimaal 3 maanden voor de komst van jouw kindje de kamer geschilderd hebt. Tip: ventileer zo veel en zo goed mogelijk. Zo verdwijnen de dampen het snelst!

Ga direct aan de slag en bestel één van onderstaande producten: