Hoe schilder ik een vensterbank? | BLOG | Tips & Trics | Onlineverf.nl

Hoe schilder ik een vensterbank? | BLOG | Tips & Trics

Zie je ze ook overal aan het werk? Kozijnen, houtwerk en gevels. Alles wordt voorzien van een nieuw likje verf. Jouw kozijnen moeten ook hoognodig weer een nieuw, beschermend laagje verf. Als je dan toch lekker bezig bent kun je jouw vensterbank ook meteen meepakken. Het liefst in dezelfde kleur als de kozijnen voor een rustige uitstraling. Maar waar moet je op letten?

Buiten vensterbank verven

Laten we van buiten naar binnen toe werken. Wil je een vensterbank verven die van hout is? Dan kies je  grondverf en houtlak die geschikt zijn voor buiten. Ze beschermen het houtwerk extra tegen weersinvloeden; vocht, warmte, vergrijzing en uv-stralen.

Mdf vensterbank schilderen

Binnen kan je natuurlijk ook jouw kozijnen en vensterbank verven. Heb je een diepe vensterbank? En is deze los van de kozijnen gemonteerd? Let dan goed op het materiaal, want dit kan anders zijn dan het hout van de kozijnen. Een Mdf vensterbank en hardhout kozijnen kunnen daarom ook verschillen wat het resultaat betreft. Wil je MDF schilderen? Onze professionele tips lees je hier.   

Vensterbank in een andere kleur verven

Zeker binnen is het juist mooi om de vensterbank in je keuken of woonkamer een andere kleur te geven. Zijn de kozijnen wit of grijs? Dan is het mooi om de vensterbank bijvoorbeeld zwart te schilderen. Hierdoor krijgt het raam een moderne, industriële uitstraling. En door de contrasterende kleuren ontstaat meer diepte, een speels 3D-effect.   

Houten vensterbank verven

Wanneer je de houten vensterbank buiten gaat schilderen is dit jouw stappenplan:

  1. Maak kozijn en vensterbank schoon. Ontvet het oppervlak.
  2. Schuur het hout op met schuurpapier
  3. Verwijder alle resten van het schuren
  4. Een laag grondverf is alleen nodig voor onbehandeld hout
  5. Breng minimaal twee lagen houtverf voor buiten aan

Nog een tip: kies een bewolkte dag. Schilder niet in de volle zon. De beste buitentemperatuur is tussen de 5-25 graden. 

Kan je een kunststof vensterbank verven?

Er zijn soorten kunststof die geschikt zijn om te verven. Kunststof moet je goed ontvetten en het oppervlak moet droog zijn voordat je begint met schilderen. Schuur met schuurpapier P180.

Het is belangrijk dat je een laag grondverf aanbrengt, deze opschuurt en wederom schoonmaakt. Vervolgens lak je de vensterbank en kunststof kozijnen af met hoogglans lak. Gebruik niet te veel verf om strepen te voorkomen en verwijder de tape direct wanneer de verf nog nat is.

In welke kleur jij jouw vensterbank ook gaat verven, wij hebben naast goede verf voor een langdurig en mooi resultaat ook alle verfbenodigdheden op voorraad.