Visogen in de verf

Visogen in de verf

Leestijd: 1 minuut 14-10-2021

Een vervelend probleem dat bij een schilderklus kan voorkomen, is dat de verf ‘wegtrekt’. Dit houdt in dat er onder bepaalde omstandigheden kratertjes, putjes of ‘visogen’ kunnen ontstaan in de natte verflaag. Dit fenomeen wordt ook wel een siliconen besmetting genoemd. Zoals de naam al aangeeft, houdt dit in dat de ondergrond plaatselijk besmet is met resten siliconen. De siliconenbesmetting kan op verschillende manieren ontstaan. Het gebruik van siliconenkit of van beglazingskit, waar siliconen olie inzit, is de meest voorkomende oorzaak. Ook kunnen er in sommige schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld afwasmiddel) siliconen zitten. Door veelvoudig gebruik hiervan op keukenkastjes of kozijnen kunnen daar resten op achterblijven. Ook in scharnieren- en slotensprays zitten siliconen, wat bij gebruikt terecht komt in de omgeving zoals kozijnen.

Hoe kan ik visogen voorkomen?

Een manier om putjes in de verf tegen te gaan is om voor de verfklus zeer goed te ontvetten. Dit moet echt zorgvuldig gebeuren met een goed geschikt product, zoals St. Marc. Dit moet echter wel worden nagewassen met schoon water. Een tweede optie is met een scheut ammonia in lauwwarm water (voordeel is dat dit niet nagewassen hoeft te worden). Dit dient altijd voor het schuren te gebeuren, omdat je anders het vuil en ook de achtergebleven siliconen nog dieper het hout in schuurt. Wat ook belangrijk is, is dat er met schone materialen gewerkt moet worden tijdens de verfklus. Een kwast die in aanraking is geweest met siliconen en daarna in het verfblik wordt gedoopt, zal de hele bus besmetten. Een tip van Onlineverf is daarom: verf altijd een apart bakje en voorkom dat het hele verblik besmet wordt met resten siliconen.

Wat te doen bij een siliconenbesmetting?

In dat geval moeten de zogenaamde visogen, die ontstaan na het opbrengen van verf op een besmette ondergrond, eraf gepoetst worden wanneer deze nog nat is. Daarna moet het geheel gedroogd worden. Wanneer het droog is, moeten de besmette plekken goed ontvet worden met een daarvoor bestemd product. Vervolgens ga je goed schuren. Dit hoeft niet helemaal kaal, maar wel totdat de oneffenheden van de visogen/kraters niet meer zichtbaar zijn. Nu begint het herstel van de verflaag. Voeg een aantal druppels anti-siliconen toe aan jouw verf. Bij voorkeur van het merk Avis. Zij hebben een water- en terpentine-gedragen variant. Let er bij op je nooit teveel druppels toevoegt en lees goed de aanwijzingen op de verpakking door. Na de toevoeging zal de verf mooi gaan vloeien. Schilder het geheel nu af zoals je normaal zou doen.

Vragen? Stel ze ons!

Heb je toch nog vragen over de siliconen bestemming van jouw verf? Of heb je toch nog enkele op- een aanmerkingen? Geen enkel probleem. We helpen je graag voor een antwoord of passend advies.