Hoe schilder je een badkamer

 Als je je badkamer wilt gaan schilderen is er één ding dat je niet wilt: schimmel. Schimmel kan ontstaan wanneer vocht zich ophoopt. Als je bijvoorbeeld een ‘’normale’’ watergedragen muurverf zou nemen, dan heeft deze de eigenschap op vocht op te nemen. Vandaar dat verf op waterbasis ook alleen binnenshuis wordt gebruikt. Daarnaast is het zo dat schimmel zich kan ontwikkelen bij een wat hogere temperatuur. En raad eens waar het vaak lekker warm is in huis? Juist, de badkamer. Doordat we douchen en een bad nemen heeft de badkamer te maken met veranderende temperatuurverschillen. Een perfecte broedplaats voor schimmel. Maar geen nood. De verfspecialisten van Onlineverf.nl hebben het beste advies voor jou!

De beste keuze voor jouw badkamer

Aangezien onze schilders al sinds 1978 kleine en grote projecten uitvoeren, kunnen we wel zeggen dat we verstand hebben van verf. Daarom vinden we het ook zo fijn dat we jou het beste advies kunnen geven. Onze verfspecialisten adviseren voor de badkamer Sigmaresist Fungi Matt als dekkende verf. Deze matte muurverf is optimaal bestand tegen schimmels en dus geschikt voor vochtige ruimtes.

Zo schilder je de badkamer

Het schilderen van vochtige ruimtes is een klusje apart. Daarom willen we je graag precies vertellen hoe je dit het beste kunt doen. Daarom hebben we speciaal voor jou een mini-cursus gemaakt. Fijn toch? We leggen je stap voor stap uit hoe je badkamerverf moet aanbrengen.

Stap 1: Controleren van de ondergrond in de badkamer

Voordat je begint is het belangrijk om de ondergrond te controleren. De ondergrond kan zich namelijk in verschillende situaties bevinden. We leggen je per situatie uit hoe je het beste kunt handelen. Denk eraan dat deze eerste stap cruciaal is. Je kunt net zo mooi schilderen als je wil, maar zonder goede voorbereiding krijg je later altijd spijt… De ondergrond kan vuil en vettig zijn en dat is niet goed voor de hechting van de nieuwe verf. Daarom is het belangrijk om de ondergrond eerst te reinigen. Wij adviseren om ProGold Allesreiniger te gebruiken. Deze niet schuimende allesreiniger is tevens biologisch afbreekbaar.

Daarnaast is het belangrijk dat je het te schilderen oppervlak controleert op beschadigingen. Heb je (kleine) beschadigingen? Repareer deze dan eerst met Alabastine Extra Allesvuller. Binnen 2 uur is het product overschilderbaar, dus kun je ook snel aan de slag! Let er tevens op dat je niet te werk gaat op een poederende ondergrond. Nu denk je vast: een poederende ondergrond, wat is dat? Goede vraag! Een poederende ondergrond betekent dat de ondergrond afgeeft en dus niet goed zal hechten op de nieuwe verf. Door met een droge doek of de vlakke hand over het oppervlak te gaan, kun je dit controleren. Geeft de muur of plafond af? Dan is het mis. Gebruik in dat geval Sigmafix om het oppervlak te behandelen/fixeren. 

Weet je zeker dat de ondergrond nog nooit behandeld is? Dan is het extra belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Onbehandelde ondergronden nemen erg gemakkelijk vocht op. En dat wil je natuurlijk niet in de badkamer. Gelukkig kun je ook dit simpel controleren. Pak een plantenspuit, maak de muur nat en kijk wat er gebeurd. Als het water langzaam opdroogt en niet in de muur trekt, dan heb je geen last van een zuigende ondergrond. Trekt het water langzaam in de ondergrond, dan heb je last van een lichte tot matig zuigende ondergrond. Maar trekt het water onmiddellijk in de ondergrond? Dan is de ondergrond sterk zuigend. Gebruik in dat geval altijd eerst Sigmafix om de muur te fixeren. 

Als laatste kun je last hebben van een flink verontreinigde ondergrond, dan is het belangrijk om deze eerst te isoleren. Doe je dat niet, dan trekt het vuil door de nieuwe verflaag heen en is al het werk voor niets geweest. Uiteraard hebben we ook daar een oplossing voor. Bij licht verontreinigde ondergronden breng je eerst één laag Sigma StainAway Mat aan. Heb je een sterk verontreinigde ondergrond? Breng dan eerst één laag Sigma StainAway Primer aan en vervolgens één laag Sigma Renova Isotop Matt. Zo ben je verzekerd van een goede grondlaag.

Tip: Heb je last van schimmel in je badkamer? Neem dan eerst contact op met onze specialisten. We helpen je graag om dit probleem te bestrijden, zodat je goed van start kunt.

Stap 2: Bereid alles goed voor

Voordat je gaat beginnen met schilderen is het wel zo fijn dat je goede voorbereidingen treft. We geven je graag een aantal bruikbare tips, zodat je achteraf niet denkt: Had ik maar… Dek eerst alle meubels goed af met afdekfolie. Zo voorkom je vervelende verfspetters op plekken waar je ze eigen niet wilt hebben. Denk ook even aan de vloer. Deze kun je ook afdekken met afdekfolie. Wij hebben 2 soorten folie: een dunne variant voor meubels en een dikke variant voor vloeren. Daarna kun je de muur of plafond stofvrij maken met een schilders stoffer.  Vervolgens reinig je de ondergrond met ProGold Allesreiniger. De Allesreiniger kun je het beste aanbrengen met een spons. Denk eraan dat je de muur na het reinigen naspoelt met water. Vervolgens moet je de ramen en kozijnen goede afplakken. Voor het gebruik in vochtige ruimtes adviseren wij je de tape van ProGold. Deze is speciaal voor vochtige ruimtes en laat dus niet snel los. En da’s wel zo handig als je lekker bezig bent.

Tip: Zorg voor goede ventilatie en een temperatuur tussen de 5℃ en 30 ℃. Daarnaast moet de ondergrondtemperatuur minimaal 3℃ zijn.

Stap 3: De afwerking van het oppervlak in de badkamer

Voordat je begint met schilderen, willen we je toch nog even aan paar tips geven. Draag tijdens het schilderen een veiligheidsbril, met name wanneer je boven je hoofd gaat werken. Zo voorkom je dat je verfspetters in je oog krijgt. Dat lijkt ons niet erg fijn namelijk. Ook is het raadzaam om schildershandschoenen te gebruiken. Je houdt je handen lekker schoon en hebt een goede grip met de roller of kwast. Brengt nu eerst een laag Sigmafix of Sigma WallPrim (dekkende voorstrijk) aan. Je kunt dit het beste doen met de muurverfrollers van Progold. Voor gestructureerde ondergronden gebruik je de ProGold Proflor roller. Voor gladde ondergronden gebruik je de andere variant, de ProGold Ultra Finish roller. Het makkelijkste is dat je eerst alle randen schildert met een kwast en daarna met een rollertje vanwege de goede dekking en dezelfde structuur. Daarna kun je beginnen met de ‘’grote’’ rollers. Denkbeeldig kun je de muur verdelen in vlakken van 1m2 om overzicht te houden. Als je de verf hebt aangebracht, rol je de verf in verschillende richtingen op de muur. Vervolgens rol je het oppervlak af van beneden naar boven. Zo krijg je strakke banen. Als je de muur of plafond klaar hebt kun je de tweede laag aanbrengen op dezelfde manier.

Tip 1: Gebruik een telescoopsteel voor muren en plafonds, dat is makkelijker.

Tip 2: Zorg dat ramen, deuren en overige ventilatie zoveel mogelijk dicht zijn. Zo voorkom je tocht en zorg je dat de verf niet te snel droogt.

Tip 3: Schilder altijd nat-in-nat, schilder de muur in één keer en pauzeer niet. Nat-in-nat betekent dat het voorgaande oppervlak nog nat moet zijn voordat je de tweede laag aanbrengt. Dit voorkomt banen en strepen.