Hoelang kun je verf bewaren?

Hoelang kun je verf bewaren?

Leestijd: 2 minuten 28-02-2024

De houdbaarheid van verf kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type verf, de opslagomstandigheden en of de verf al dan niet is geopend. Over het algemeen gelden echter de volgende richtlijnen:

Ongeopende verf in originele verpakking

Ongeopende verf in de originele, goed afgesloten verpakking kan meestal tot enkele jaren worden bewaard. Dit geldt vooral voor verf op waterbasis. Zorg ervoor dat de verf op een koele, droge plaats wordt bewaard, uit de buurt van extreme temperaturen en direct zonlicht.

Geopende verf 

Zodra de verpakking is geopend, kan de houdbaarheid van de verf verminderen. Verf op waterbasis kan enkele jaren meegaan als deze goed wordt afgesloten en op de juiste manier wordt bewaard, maar het is mogelijk dat de kwaliteit na verloop van tijd achteruitgaat. Controleer altijd de consistentie en geur van de verf voordat je het gebruikt.

Verf op oliebasis

Verf op oliebasis heeft over het algemeen een langere houdbaarheid dan verf op waterbasis. Ongeopende verf op oliebasis kan meestal tot vijf jaar worden bewaard, terwijl geopende verf iets korter kan meegaan. Zorg er ook hier voor dat de verpakking goed is afgesloten en bewaar de verf op een koele, droge plaats.

Latexverf

Latexverf heeft de neiging om na verloop van tijd te verdikken, vooral als deze herhaaldelijk is blootgesteld aan lucht. Als de verf te dik is geworden, kan deze worden verdund met water voordat deze wordt gebruikt, maar dit kan de dekking en kwaliteit van de verf beïnvloeden.

Controleer de verf voordat je het gebruikt

Voordat je oude verf gebruikt die al enige tijd niet is gebruikt, controleer altijd de consistentie, geur en algemene staat van de verf. Als de verf sterk is gestold, bedorven ruikt of duidelijke tekenen van bederf vertoont, is het beter om deze weg te gooien en nieuwe verf te kopen.

Het is altijd het beste om de specifieke aanwijzingen op de verpakking van de verf te volgen met betrekking tot de houdbaarheid en opslag. Als je twijfelt over de kwaliteit van de verf, is het veiliger om deze weg te gooien en verse verf te kopen voor je schildersklus.