Hoe schilder ik mijn plafond? | Onlineverf.nl

Hoe schilder ik mijn plafond?

Sikkens Rubbol BL SafiraHet schilderen van je plafond is een klus die je goed moet voorbereiden. Het is niet moeilijk, zolang je maar de juiste stappen volgt en de juiste producten neemt. Het kiezen van de verkeerde producten zorgt namelijk voor veel ellende en onnodig werk. En dat is juist wat we niet willen. Daarom vertellen we je graag hoe je je plafond zo goed mogelijk behandeld.

Stap 1: Voorbereiden

Voorbereiding is het halve werk en zeker met schilderen. Tref je niet de juiste voorbereiding, dan heb je daar later last van. De eerste stap is het goed schoon en vetvrij maken van het plafond. Het ontvetten zorgt voor een betere hechting van de verf en voorkomt dat er stof en dergelijke in de verf terecht komt. Gebruik voor het ontvetten een goed product zoals St. Marc Allesreiniger. Daarna controleer je of er gaten of oneffenheden in het plafond zitten. Deze kun je gemakkelijk repareren met een goed vulmiddel zoals Alabastine Allesvuller voor steen. Mochten er nog oneffenheden in het plafond zitten, dan kun je deze wegschuren met schuurpapier. Vervolgens plak je de randen af met tape die geschikt is voor de ondergrond. Kijk goed welke type ondergrond je hebt, zodat de tape altijd goed blijft zitten. Daarna dek je de vloer af met afdekfolie om spatten en vlekken op de vloer te voorkomen.

Stap 2: Voorstrijken

Als het plafond nog nooit is behandeld, dan moet je hem zeker voorbehandelen. Dit voorbehandelen, ook wel voorstrijken genoemd, zorgt ervoor dat de zuigende werking wordt opgeheven. Dit komt de dekking ten goede en zorgt voor een egaal resultaat. Een goede voorstrijk is de Sigma Wallprim. Dit is een dekkende primer die tevens baanvorming vermindert. Van deze primer hoeft maar één laag aangebracht te worden. Na het aanbrengen hiervan kan je beginnen met het aanbrengen van de uiteindelijke verf. Deze primer is al na 6 uur overschilderbaar. Zit er al verf op het plafond? Dan hoef je geen voorstrijk te gebruiken.

Stap 3: De juiste verf en gereedschappen

Nu kun je beginnen met het echte werk: het schilderen van het plafond. Let er wel op dat het plafond goed droog is voordat je begint. Kies voor een verf die geschikt is voor het plafond en probeer niet een paar euro te besparen, omdat je denkt dat het je iets oplevert. Zoals we al eerder aangaven, het schilderen van het plafond is niet moeilijk, als je onder andere maar de juiste producten kiest. Wil je graag een mat plafond? Kies dan voor Sikkens Alphacryl Plafond of Sigmapearl Plafond Supermat. Deze watergedragen verf dekt perfect en is geschikt voor beton, pleisterwerk, schuurwerk en gipskartonplaten. Deze verf voor het plafond is gemakkelijk aan te brengen, vergeelt niet en is waterdampdoorlatend. Daarnaast ruikt de verf niet, dus na het schilderen kun je de ruimte meteen weer in gebruik nemen.

Zoek je een iets minder matte muurverf? Kies dan de Sigmatex Superlatex mat. Dit is een hoogwaardige universele muur- en plafondverf voor binnen. Voor een zijdeglanzend plafond kun je kiezen voor de Sigmatex Superlatex Satin. Sigmatex is een veel gekozen product die bekend staat op zijn goede verwerkbaarheid. Ga je liever voor de meest voordelige verf? Dan raden we de Sigmatin DGL mat aan. Dit is een muur- en plafondverf voor binnen, ook op waterbasis. Deze verf is van degelijke kwaliteit en is goed te verwerken. Tip: De verf die hierboven staat genoemd is van dusdanig goede kwaliteit, dat je geen spijt zult hebben van het resultaat.

Dit in tegenstelling tot goedkopere muurverven van bijvoorbeeld bouwmarkten. Het is echt niet onze bedoeling om dit negatief in het daglicht te zeggen, maar puur gebaseerd op de ervaring van onze eigen schilders en natuurlijk onze klanten. Er zijn nog wekelijks klanten die eerst naar een bouwmarkt zijn geweest voor verf en later toch professionele verf willen. Dit zegt in onze ogen meer dan genoeg. Voordat je begint, is het raadzaam op de kanten te schilderen met een wegwerpkwast. Dit maakt het schilderen met de roller uiteindelijk makkelijker. Met de kwast schilder je de randen tot een centimeter of 3 uit de kant. Gebruik ook altijd een goede roller die past bij de structuur van het plafond. Heb je een glad plafond? Neem dan de Proflor verfroller voor gladde ondergronden. Voor gestructureerde ondergronden neem je deze verfroller. Het gebruik van de juiste roller zorgt voor veel gemak bij het schilderen. Je wilt toch geen gedoe hebben met schilderen? Deze rollers nemen de juiste hoeveelheid verf op en geven ook de goede hoeveelheid af. Daarnaast spatten de rollers niet. Je kunt voor het gemak een telescoopsteel gebruiken.

Stap: 4 Het schilderen zelf

Als je gaat schilderen is het belangrijk dat je een gelijkmatige hoeveelheid verf om je roller hebt. Gebruik hiervoor een verfbak en/of emmer met rooster. De juiste hoeveelheid verf zorgt voor een egaal resultaat. Bij het schilderen van het plafond is het belangrijk en makkelijk dat je het oppervlak in denkbeeldige banen verdeelt. Deze banen kun je vervolgens weer verdelen in vlakken. Zorg ervoor dat je deze banen vlot achter elkaar verwerkt en let er tevens op dat je genoeg verf aanbrengt. Begin ook altijd in een hoek, zodat je precies weet waar je bent begonnen. Laat banen en vlakken altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.

Stap 5: Na het schilderen

Het is belangrijk om de tape te verwijderen als de verf nog nat is. Anders heb je kans dat de verflaag beschadigd als de verf eenmaal droog is. En dat is zonde van je moeite. Tevens bestaat de kans dat de tape scheurt en dat is niet erg fijn. Want de lijmresten blijven dan achter, terwijl je met allemaal stukjes vastgeplakte tape zit. Wil je de roller of kwast de volgende dag weer gebruiken? Dan kun je deze het beste even in een plastic zakje wikkelen. Als je helemaal klaar bent met de verfklus, dan kun je de kwasten schoonmaken met Alabastine Kwastenreiniger. Ook kun je een kwastenpot gebruiken voor het bewaren van je kwasten. De verfroller kun je uitspoelen met warm water en laten drogen. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat de roller na een hele tijd weer te gebruiken is.

Nog enkele tips

1) In een ruimte wordt de aandacht vaak gelegd op de muren. Dat is wel jammer, want met de juiste kleur op het plafond kunnen mooie effecten worden bereikt. Door het plafond in een bepaalde kleur te schilderen kan er een optisch effect behaald worden. 2) De ruimte lijkt hoger als het plafond een lichtere kleur heeft dan de muren in dezelfde ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om een baan aan de bovenkant van de muren te schilderen in de kleur van het plafond. Dit geeft een extra verhogend effect aan de ruimte. Daarnaast lijkt de ruimte dan ook breder. 3) Andersom lijkt het plafond lager als je het plafond in een donkere kleur schildert. Dit komt omdat het lijkt dat het plafond naar je toe komt.

Kleurgebruik van het plafond

Als je een aangename sfeer wilt creëren, dan kies je voor zachte tinten op het plafond. Als er ook weinig zonlicht in de ruimte komt, dan raden we je aan om warme kleuren te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de kleur roomwit. In lichte ruimtes waar juiste veel zonlicht komt is het aan te raden om wat koelere tinten te gebruiken zoals ijsblauw of zachtgrijs. Het is namelijk zo dat warme kleur op je afkomen en koelere kleuren juist van je af gaan.

 

Onze favorieten:

BuitenlakBinnenlakMuurverf
Sikkens Rubbol XD High GlossSigma S2U Nova SatinSigma Perfect Matt
Sigma S2U Allure GlossSikkens Rubbol BL Rezisto SatinSigmapearl Clean Matt
Sikkens Rubbol Primer ExtraSigma S2U Nova Traplak Soft SatinSikkens Alpacryl Pure Mat SF
 Sigma S2U Nova Primer