Hoe schilder ik een kast? | + Gratis stappenplan | Onlineverf.nl

Hoe schilder ik een kast? | + Gratis stappenplan

Je komt de woonkamer van je vriendin binnen om eindelijk weer eens gezellig samen te wijnen. De deur gaat open en je denkt: WOW die oude houten kast van haar oma is super gaaf in mat wit! Hoe heeft zij de kast geschilderd? Is dit moeilijk? Nee, een kast schilderen kan jij ook. Jouw meubels een frisse kleur te geven in plaats van een nieuwe kast kopen is ook nog eens duurzaam.

 

Welke kast schilder jij vandaag?

Of het nou de kast van oma, het eikenhouten jaren 80-dressoir van je ouders of de Ikea kast uit je studententijd is, het maakt helemaal niet uit. Let alleen wel op het materiaal. Heb je houtlak nodig of een universele verf? Wist je dat de meeste mensen voor grijs kiezen wanneer ze een kast schilderen? Mat grijs haalt jouw kast vanuit de vorige eeuw in een handomdraai of beter gezegd met wat penseelstreken naar 2020. Want grijs is nou eenmaal modern.

 

Mag jouw geschilderde kast matchen?

Wil je een match met jouw meubels, dan kies je een kleur die veel in jouw interieur voorkomt. Of ga je juist voor contrast en maak je een eyecatcher van je kast? Heeft jouw kast mooie deurknoppen, houtsnijwerk of raampjes dan kan je bewust voor TWEE kleuren kiezen. Een lichte en een donkere tint zodat de bijzondere elementen juist opvallen, dit geeft ook een ruimtelijk effect, bijna 3D dus. 

 

Welke verf kies jij voor het schilderen van je kast?

Staat je kast in de woonkamer of keuken en maak je er veel gebruik van? Dan adviseren wij verf die stootvast en krasvast is. Zo voorkom je deukjes of krassen in jouw mooie kast. Wil je niet dat je hele woning naar verf ruikt? Dat hoeft niet, kies goede verf die je na het schilderen niet ruikt. Wij adviseren eigenlijk altijd om watergedragen verf binnenshuis te gebruiken. Deze verf is ten eerste beter voor het milieu, maar ook beter voor je eigen gezondheid. Daarnaast laat watergedragen verf geen verfgeurtjes achter in huis. Dat is natuurlijk wel zo prettig. 

Interactieve kast met krijtverf?

Nog zo’n leuk idee. Wil je jouw kast een interactieve functie geven? Dan schilder je de deuren van je kast met krijtverf, leuk voor de kinderen. Let altijd op het materiaal van jouw kast. Voor een houten kast ben je met onze houtlak van Histor van een mooi resultaat verzekerd. Deze verf vergeelt later niet, ook belangrijk. Een kast die niet van hout is schilder je met verf die voor universeel gebruik geschikt is.

 

Wat heb je nog meer nodig om een kast te schilderen?

Wij kennen het allemaal…niets is zo irritant als tijdens een klus moeten stoppen omdat je gereedschap of materiaal mist. Check, dubbelcheck en vink af:

Hoe schilder je een kast? 

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe jij een kast op de juiste manier schildert. Door het volgen van deze tips is succes gegarandeerd. 

Stap 1: Ontvet de kast met een biologisch ontvetter zoals Histor Perfect Finish Ontvetter

Stap 2: Schuur de kast met korrel P240 voor een goede hechting. Let op: zit er verf op terpentinebasis op de kast? Zorg dan dat je de oude verflaag er goed afschuurt

Stap 3: Maak de kast stofvrij met een kleefdoekje

Stap 4: Breng een watergedragen primer aan zoals Histor Perfect Finish Grondverf

Stap 5: Matteer de ondergrond met een Siavlies sponsje

Stap 6: Breng een watergedragen lakverf aan zoals Histor Perfect Finish Houtlak Hoogglans

Stap 7: Matteer de ondergrond nogmaals met een Siavlies sponsje

Stap 8: Breng nogmaals een watergedragen lakverf aan zoals Histor Perfect Finish Houtlak Hoogglans

Ik zeg: shoppen, schuren, schilderen en tadaaaa jouw nieuwe kast is klaar. Veel schilderplezier.