Schutting beitsen of schilderen? De beste tips | Onlineverf.nl

Schutting beitsen of schilderen? De beste tips

Schutting beitsen

Het schilderen van je schutting is van tijd tot tijd nodig. De schutting staat in weer en wind en dat betekent dat het hout veel te voortduren krijgt. Denk hierbij aan UV straling van de zon, regen, sneeuw en de bijbehorende kou. Al die weersinvloeden hebben een flinke impact op het hout, maar dat hoeft niet perse erg te zijn. Het gaat er uiteindelijk om hoe je het houtwerk behandelt en verzorgt.

Wat wil ik met de schutting?

Er zijn talloze producten op de markt waarmee je je schutting kunt behandelen. Het is eerst de vraag of je de schutting alleen wilt behandelen om te beschermen, of dat je hem transparant of juist dekkend wilt schilderen. Daarom maken we tussen deze drie mogelijkheden onderscheid. Zo kun je nagaan wat jouw situatie is, zodat je daar dan de juiste producten bij kunt vinden.  

Ik wil de schutting alleen beschermen

Als je de natuurlijke look van het hout wilt behouden, dan kun je er voor kiezen om het hout alleen te beschermen. Er wordt in dit geval geen kleur aangebracht. Waar je rekening mee moet houden is dat wanneer je enkel een beschermlaag gebruikt i.p.v. een dekkende verflaag, je het oppervlak vaker zal moeten behandelen. Dat komt omdat een dekkende verflaag beter beschermd is teven UV straling. Deze straling tast het houtwerk aan en zorgt voor verkleuring. Het juiste product: Koopmans Impregneerolie UV Koopmans Impregneerolie UV is een oliehoudende blanke en UV bestendige impregneer op basis van Lijnolie en Alkydhars voor bescherming en verfraaiing van zowel verduurzaamde als niet verduurzaamde houten objecten buiten. Deze olie is te gebruiken op onbehandeld hout, geïmpregneerd tuinhout, (ongeschuurd) verweerd hout.

Ik wil de schutting een transparante kleur geven

Als de schutting transparant wilt schilderen, dan zorg je er in feite voor dat de houtnerf zichtbaar blijft en je het hout wat beter beschermt dan bij bovenstaand voorbeeld. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een transparante verflaag minder beschermd is tegen UV straling dan een dekkende beits. Echter kun je met het juiste product het houtwerk voor lange tijd beschermen. Het juiste product (zijdeglans): Koopmans Perkoleum Zijdeglans Het juiste product (hoogglans): Koopmans Perkoleum Hoogglans  Koopmans Perkoleum Zijdeglans is een verfbeits op basis van alkydhars en zuivere lijnolie. De beits is geschikt voor houtwerk buiten, zoals ramen, kozijnen, deuren, gevelbetimmering, stacaravans etc. Perkoleum Zijdeglans is vochtregulerend en heeft een langer glansbehoud en verbeterde droging.  

Ik wil de schutting een dekkende kleur geven

Als de schutting dekkend wilt schilderen, dan zorg je er in feite voor dat de houtnerf onzichtbaar wordt, maar daarentegen is het hout beter beschermd dan bij bovenstaand voorbeeld.  Door het houtwerk dekkend te schilderen ben je gegarandeerd van de beste bescherming voor lange tijd. Het juiste product (zijdeglans): Koopmans Perkoleum Zijdeglans Het juiste product (hoogglans): Koopmans Perkoleum Hoogglans  Koopmans Perkoleum Zijdeglans is een verfbeits op basis van alkydhars en zuivere lijnolie. De beits is geschikt voor houtwerk buiten, zoals ramen, kozijnen, deuren, gevelbetimmering, stacaravans etc. Perkoleum Zijdeglans is vochtregulerend en heeft een langer glansbehoud en verbeterde droging.   Kleur zwart

Ik wil de schutting een zwarte authentieke kleur geven

In dit geval ga je voor de kleur ''zwart'' zoals je veel houten schuren etc. ziet. Het zwart wordt ook gebruikt in de producten Monumentenbeits en Ecoleum. Het juiste product: Koopmans Impra. Koopmans Impra is een weerbestendige semi-transparante beits voor bescherming en opnieuw kleurgevende behandeling van houten objecten. Ideaal voor de verfraaiing van schuren, loodsen, schuttingen, molens en gepotdekselde houten delen, waarbij het karakteristieke uiterlijk behouden blijft.   Zijn er dan niet meer producten die ik kan gebruiken? Jawel hoor, er zijn tal van producten die geschikt zijn voor de schutting. Echter vinden wij persoonlijk dat Koopmans van het hoogste niveau is en daarom raden wij dat expliciet aan in deze blog. Wil je toch een ander product? Kijk dan even op deze pagina voor een breed assortiment beitsen.  

Hoe ga ik te werk?

Stap 1: Schoonmaken van de schutting Het schoonmaken van de schutting is nodig om te zorgen dat de hechting van het nieuwe product goed gaat. Je kunt het houtwerk het makkelijkste schoonmaken met een emmertje water met soda erin. Gebruik een harde borstel en schrob het houtwerk flink schoon. Nadien kun je een spons gebruiken om het houtwerk nogmaals af te nemen.

Stap 2: Ontvetten van het hout Nadat je het houtwerk hebt schoongemaakt, is het belangrijk om te ontvetten. Door het ontvetten zorg je er ook voor dat de hechting verbetert. Je kunt hiervoor St. Marc Allesreiniger gebruiken. Dit is een biologische ontvetter die niet schadelijk is voor het milieu.

Stap 3: Reinigen van de schutting na het verwijderen van groene aanslag en het ontvetten van het hout kun je de schutting helemaal schoonspuiten. Doe dit bij voorkeur met een hogedrukreiniger. Denk eraan dat je niet te dicht op het houtwerk spuit, want dan krijg je cirkels te zien. Als je daarna een transparante beits aanbrengt, dan heb je kans op kleurverschillen.

Stap 4: Schuren Nu kun je beginnen met het schuren van het hout. Je kunt dit doen met schuurpapier waar een schuurblok omheen zit. Maar je kunt natuurlijk ook een schuurmachine gebruiken. Het is maar net wat je eigen voorkeur heeft.

Stap 5: Stofvrij maken Na het schuren is het belangrijk om het hout stofvrij te maken. Dit doe je bijvoorbeeld met een stoffer.

Stap 6: Afdekken Nu kun je bijna beginnen met het schilderen. Het is van belang dat je je ''vloer'' goed beschermt tegen het eventueel lekken van de beits. Gebruik daarvoor een type afdekfolie dat dik genoeg is. Nu kun je gaan beginnen met het aanbrengen van het product. Bij beits is het belangrijk dat je vooraf eerst goed roert. Roer het product minimaal 1 minuut flink door met een roerhoutje. Zo zorg je ervoor dat de ''harde delen op de bodem'' weer loskomen en zich vermengen met de rest van het blik. Denk er tevens aan dat je wel beits gebruikt en geen verf! Verf bladdert namelijk sneller af bij een geïmpregneerd oppervlak zoals een schutting. Ga je een klein oppervlak schilderen? Kies dan voor een platte kwast die geschikt is voor beits. Ga je een groter oppervlak schilderen? Kies dan voor een roller. Breng altijd twee lagen beits aan. Het is, met name voor schuttingen die in weer en wind staan, erg belangrijk dat deze goed is beschermd. Hoe kwalitatief goed het product ook is, twee lagen is altijd het minimum. Bespaar hier dus niet op, want een goede beschermende laag zorgt altijd voor een beter rendement.

Vind je Koopmans producten te duur? Of zoek je gewoon een ander merk? 

Naast Koopmans zijn er natuurlijk nog andere merken waarmee je prima uit de voeten kunt. Zo is CetaBever een erg bekend merk in Nederland. Dit doe-het-zelf merk is. gemaakt voor iedere klusser! Het merk heeft een assortiment die geschikt is voor al jouw tuinhout. Natuurlijk is er ook voor de schutting een goed product. 

Ik wil de schutting in een transparante kleur beitsen 

Ben je toch op zoek naar een ander product van CetaBever? Of wil je sowieso iets anders behandelen van je schutting? Geen probleem! Naast schuttingbeits zijn er nog talloze andere producten die geschikt zijn voor jouw tuinhout. De meeste producten van Koopmans hebben we hierboven al genoemd. Is dat toch niet hetgeen wat je zoekt? 

Bekijk alle CetaBever producten voor tuinhout