Afpoederen van verf

Bij het afpoederen van de verflaag vertoont de laag een poederend oppervlak. Dit komt door veroudering van de verf of omdat de verf niet voldoende duurzaam/kwalitatief in orde is. Door de jaren heen wordt de toplaag van de verf aangetast, waarvoor UV-straling de kans krijgt door te dringen in de onderlaag. De pigmenten komen hierdoor bloot te liggen en die gaan poederen. Daarnaast kan het ook nog een eigenschap van het product zelf zijn. Het afpoederen van een verflaag kan esthetisch vervelend resultaat geven. Het is dan zaak om dit te behandelen. Je kunt een afpoederende verflaag herkennen door met je hand over het geschilderde oppervlak te vegen. Als je vingers dan vol zitten met ”poeder”, dan weet je dat je last hebt van dit probleem. Een andere en laatste mogelijk oorzaak is het feit dat de ondergrond teveel zuigt. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de ondergrond niet voldoende gefixeerd is. Dat betekent dat je niet genoeg voorstrijkmiddel hebt gebruikt. Het bindmiddel wordt dan weggezogen, waardoor er minder hechting van de pigmentdeeltjes is.

Verschil tussen poederende en krijtende verflagen

Bij lichte kleuren wordt het verschijnsel van een poederende verflaag ook wel ”krijten” genoemd. Bij donkere kleuren wordt dit verschijnsel ”afpoederen” genoemd. Hoe je het ook wilt noemen, het gaat erom dat je het probleem kunt herkennen.

Poederende verflagen herstellen

De enige oplossing is het verwijderen van de poeder op het oppervlak. Vervolgens is het van belang dat het oppervlak goed gereinigt/ontvet wordt. Dit kan bijvoorbeeld met St. Marc. Vervolgens naspoelen met schoon water. Vervolgens moet je een nieuwe toplaag aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag volledig beschermend en van goede kwaliteit is.