Grondverf kopen

Grondverf is de basislaag van ieder verfsysteem. Dit product zorgt voor de hechting tussen het oppervlak en de aflak. Het is daarom van belang dat je grondverf kiest die zowel past bij de ondergrond als bij de aflak. Je moet in ieder geval altijd een watergedragen grondverf bij een watergedragen aflak gebruiken. Voor verf op terpentinebasis geldt hetzelfde. 

Grondverf of primer: wat is het verschil?

Sommigen spreken van grondverf, anderen hebben het over primer. Wat het verschil is tussen de beiden? Primer en grondverf zijn precies hetzelfde, het gaat slechts om de Nederlandse en de Engelse benaming daarvan. Zo kun je het hout, een muur, beton of een andere ondergrond ‘gronden’ of ‘primeren’, waarbij je gebruik maakt van de grondverf of primer.

Binnen de basis voor jouw verfsysteem heb je de keuze uit een paar varianten, zoals:

  • Hechtprimer
  • Multiprimer

Hechtprimer biedt de best mogelijke hechting, als basis voor een goede dekking. De ideale keuze als de hechting van reguliere grondverf of primer niet voldoende zal zijn. Iets waar we je goed over kunnen adviseren, bijvoorbeeld als je twijfelt om hier gebruik van te maken. En zoek je naar een primer die geschikt is voor meerdere ondergronden, zoals hout, metaal en kunststof? Maak dan gebruik van een multiprimer. Zo heb je niet voor iedere ondergrond een andere grondverf nodig, bijvoorbeeld als je daar slechts kleine oppervlakken in wilt schilderen.

MDF Grondverf

MDF oftewel Medium-Destiny Fibreboard is gemaakt van fijngemalen houtvezels. Voeg hier lijm aan toe en pers het mengsel tot een plaat en je hebt MDF. De platen hebben een erg herkenbare lichtbruine kleur. Zoals gezegd is MDF een samengeperste houtsoort die perfect bruikbaar is voor o.a. kasten. Je ziet MDF ook veel bij keukenkastjes als toplaag. Een voordeel van MDF is dat het niet kan splinteren. Belangrijk om te weten is dat MDF alleen binnenshuis gebruikt kan worden. 

Waarvoor gebruik ik MDF grondverf?

Je gebruikt voor MDF een speciale primer die ervoor zorgt dat de zuigende werking wordt opgeheven. Hierdoor trekt de verf niet meer in het hout. Daarnaast zorgt deze isolerende primer ervoor dat er geen vocht meer in het hout komt. Omdat MDF uit geperst hout bestaat, is dit zonder voorbehandeling wel het geval. 

MDF kan gebruikt worden voor verschillende materialen zoals vensterbanken, tafels, stoelen, kasten en kledingkasten. Denk bijvoorbeeld eens aan de kledingkasten van de IKEA. Deze bestaan vaak uit dun hout dat nog stevig is ook: dat is dus MDF.