De handleiding om je plinten te schilderen | Onlineverf.nl

De handleiding om je plinten te schilderen

Het schilderen van de plinten is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar daarom niet minder belangrijk. In nagenoeg iedere ruimte zijn namelijk pinten aanwezig. Daarom vertellen we je graag hoe de deze het beste kunt schilderen en welke verf je daarvoor gebruikt. 

In dit blog lees je precies hoe je een plint kunt schilderen. We vertellen we hoe je moet voorbereiden, welke verf je gebruikt en of je nog een grondverf nodig hebt. Ook bespreken we of het makkellijker is om een verfroller of een kwast te gebruiken.

Hoe schilder ik een plint

Haal ik de plinten voor het schilderen eerst van de muur? 

In een nieuwbouw woning is het mogelijk dat je de plinten eerst schildert voordat je deze bevestigd. Dat is handig, want dan kun je de plinten gewoon op een schraag, je weet wel, zo'n omgekeerde V, leggen. Op die manier schilder je eenvoudig alle zijden van de plint, zodat je zeker weet dat alles goed in de verf zit. 

Ook bij een grondige verbouwing van je woning kun je ervoor kiezen om de plinten van de muur te halen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je plinten wilt vervangen omdat ze gebroken zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk om de bestaande plinten te vervangen voor een breder of juist een smaller model. Het grote voordeel is dat je bij bovenstaande manier niet hoeft af te plakken. 

plint schilderen met kwast

Als je niet mogelijk is om de plinten te verwijderen, dan is het belangijk om alles eerst goed af te plakken. Omdat de plint rechtstreeks met de vloer verbonden is, moet je er echt voor zorgen dat je de vloer goed beschermt. Je kunt bijvoorbeeld met stucloper werken. Dit beschermt de vloer en is ook nog eens handig voor het knoeien. Wel zo fijn! Liever geen stucloper gebruiken? Kies dan voor afdekfolie!

Denk er trouwens even aan dat, voordat je met verf aan de slag gaat, de plint eerst even ontvet met St. Marc of een andere (biologische) ontvetter en daarna even naspoelt met schoon water. Vervolgens schuur je de plint even op met korrel P240 voor een betere hechting. Als laatste maak je de plint stofvrij met een kleefdoekje. 

Hoe ga ik de plinten dan schilderen?

Als de plinten nieuw zijn, is het belangrijk dat je eerst een grondverf gebruikt. Wij adviseren je om grondverf op waterbasis te kiezen, omdat dit beter voor het mileu en beter voor je gezondheid is. Let er even goed op van welk materiaal de plint is. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende mogelijkheden:

  • Houten plinten
  • Metalen plinten
  • Kunststof plinten

Voor plinten van hout kun je een ''normale'' grondverf op waterbasis gebruiken. Neem hiervoor bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer of de Sigma S2U Nova Primer. Als je plinten van metaal of kunststof gaat schilderen, dan kies je voor de Sigma Multiprimer Aqua of de Sikkens Redox BL Multiprimer. Deze primers zijn op waterbasis en dus perfect voor binnen. 

Met welke verf kan ik de plinten aflakken?

Kies een lakverf die bestand is teven een stootje. Plinten raken gemakkelijk beschadigd, dus kies je maar beter voor een keiharde lak zoals de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of de Sigma S2U Nova Satin. Deze lakverven zijn kras- en slijtvast en zijn na droging ijzersterk!

Plinten zijn een gevoelig onderdeel van het huis, juist omdat ze makkelijk te beschadigen zijn. Je loopt er bijvoorbeeld gemakkelijk met je schoenen langs, je stoot er makkelijk een deur tegenaan of rol per ongeluk met een kastje tegen de plint. Daarom wil je graag een keiharde laklaag die tegen een stootje kan. Het liefst is deze laklaag dan ook nog kras- en slijtvast, zodat je lang kunt genieten van je geschilderde plint.

Schilder ik een plint met een viltroller of met een kwast?plint met lakroller schilderen

Het schilderen van een plint kan zowel met een kwast als met een viltroller. Het schilderen met een kwast kan prettig zijn als je een vaste hand hebt. Kies je voor gemak? Viltrollers zijn er o.a in 5 en 10 centimeter, daarmee lukt het altijd. 

Kan ik muurverf gebruiken voor het schilderen van de plinten?

Het is meestal niet mogelijk om je plinten te schilderen met muurverf, omdat plinten meestal van hout, kunststof of metaal zijn. Muurverf hecht dan niet goed op deze ondergronden. Als je plint van beton is, is het wel mogelijk om de plint te schilderen met muurverf.