De badkamer kitten in 10 simpele stappen | Onlineverf.nl

De badkamer kitten in 10 simpele stappen

Het afkitten van de badkamer doe je in 10 stappen. Je begint bij het lossnijden, verwijdert de bestaande kit, maakt het oppervlak schoon en brengt dan de tape aan. Vervolgens kit je een nieuwe laag, strijk je de kitvoeg af, je verwijdert de tape en als laatste strijk je de voeg af. Zo simpel is het. In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe dit werkt. Je krijgt van ons een duidelijk stappenplan hoe je succesvol een kitvoeg zet. 

Stappenplan voor het kitten van de badkamer

Hieronder vind je een handig stappenplan waarin je je uitleggen hoe je een badkamer kunt kitten. Bij iedere stap vertellen we je hoe je het beste te werk kunt gaan. Als je onderstaande stappen volgt, ben je gegarandeerd van het beste resultaat. Als je toch nog vragen hebt over het kitten van de badkamer, of andere vragen of deze klus, neem dan even contact met ons op.

Stap 1: Zorg voor de juiste materialen

Goed materiaal is het halve werk. Zorg er daarom voor je ter voorbereiding alles bij elkaar zoekt wat je nodig hebt. We hebben een lijstje voor je samengesteld die je kunt afvinken voordat je met de klus aan de slag gaat:

Stap 2: Snij de bestaande kit los

Het is belangrijk om de bestaande kit te verwijderen. Snij daarom de bestaande voeg aan beide zijden los met een mes. 

Je kunt hiervoor een afbreekmes of een stanleymes gebruiken. Let erop dat je goed langs de zijkanten snijdt, zodat echt alle kit verwijderd kan worden.

Stap 3: Verwijder de bestaande kit

Verwijder nu de bestaande kit die je net hebt losgesneden. Dit kun je doen met de een kleine lepel, afhankelijk van de breedte van de kitvoeg. Je kunt uiteraard ook een ander voorwerp gebruiken zoals een schroevendraaier. Verwijder ook handnekkige restjes die eventueel achterblijven. Dit kun je doen met een kitschraper of een kleine plamuurmes

Stap 4: Ontvet het oppervlak 

Ontvetten is heel belangrijk voor het kitten. Door te ontvetten zorg je er namelijk voor dat al het vet en vuil verwijdert wordt. Dit bevordert de hechting van de nieuwe laag kit. Voeg de juiste hoeveelheid ontvetter (staat op de verpakking) toe aan het lauwe water en gebruik een spons om te ontvetten. Belangrijk: spoel altijd na het schoon water, zodat er geen residu achterblijft. 

Stap 5: Ruw het oppervlak op

Na het ontvetten ruw je het oppervlak op met een Siavlies sponsje. Dit sponsje bevat een hele fijne structuur die voor betere hechting zorgt. Maak een wrijvende beweging en zorg dat je het hele oppervlak goed raakt. Door dit sponsje ontstaan er geen krassen aan bijvoorbeeld tegels. 

Stap 6: Aanbrengen van de tape

Afplakken zorgt voor secuur werk en een strak resultaat. Je brengt de tape aan zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde van de kitvoeg. Idealiter zit er tussen de voeg en de tape zo'n 2 tot 3 mm. 

Stap 7: Breng de kit* ruim en gelijkmatig aan

Plaats het kitpistool aan het begin van de naad waar je wilt beginnen. Houdt het kitpistool in een hoek van 45 graden. Zorg ervoor dat de schuine kant van de spuitmond naar beneden wijst. Let erop dat je de juiste spuitmond gebruikt. Hoe groter de naad, hoe groter de spuitmond moet zijn. Breng de kit gelijkmatig aan in één vloeiende beweging. Knijp overal even hard tijdens het kitten, zodat de kit gelijkmatig verdeelt wordt. 

Stap 8: Afstrijken van de kitnaad

Om de kitnaad mooi en egaal af te werken, maak je je wijsvinger even nat met lauw water. Strijk vervolgens in één vloeiende beweging over de kitrand. Zorg ervoor dat je hier niet te hard drukt. 

Stap 9: Verwijderen van de tape

Verwijder nu de tape van het oppervlak. Zorg ervoor dat je de tape ''over de kop'' wegtrekt. Dit betekent dat je het uiteinde van de tape over de nog aanwezige tape heen trekt. Dit voorkomt dat de tape scheurt. 

Stap 10: Genieten van het resultaat!

Handige weetjes tijdens het kitten. 

*Als je siliconenkit aanbrengt, kun je deze niet overschilderen. Siliconen hechten namelijk niet met verf. Goed om te weten is dat je siliconenkit in een kleurtje kunt krijgen, maar ook in een transparante variant.