Onlineverf.nl

Kozijn schilderen


Kozijn schilderen? Onlineverf.nl helpt u graag!

Hoe schilder ik een kozijn? Onlineverf.nl vertelt het u! 

Het onderhouden van het schilderwerk van je huis is van wezenlijk belang. We willen immers niet dat houtrot onderdeel van het huis wordt. Daarnaast zorgt gedegen schilderwerk voor een frisse uitstraling van het huis en geeft bescherming aan het materiaal.

Goed schilderwerk vergt een goede voorbereiding. Vaak heeft men wel wat kennis over schilderen, maar blijkt achteraf dat er niet in de juiste volgorde wordt gewerkt.

Onlineverf.nl geeft u graag een gedegen advies! Wanneer u onderstaande volgorde aanhoudt krijgt u niet te maken met aanzetten en aandrogen van de verf. Daarbij gaat uw schilderklus een stuk soepeler!

Zoals we al eerder aangaven is voorbereiding het halve werk! Dus zorg ervoor dat je het te schilderen oppervlak goed hebt geschuurd en dat de randen van het kozijn zijn afgeplakt met schilderstape. Zo zorg je ervoor dat de verf goed blijft hechten en dat er geen verf op de ruimte naast het kozijn spat. Ook het afplakken van bijvoorbeeld naastgelegen ramen kan ellende voorkomen.

Wanneer moet ik de kozijnen schilderen?

Verf beschermt het houten kozijn tegen vocht. Met name het buitenschilderwerk van de kozijnen staat onder druk van de weersinvloeden in Nederland. Dat varieert van koud naar warm en regen en zonneschijn. Ook aan de binnenkant van een huis kan veel vocht ontstaan (damp van douchen en koken). Kozijnen schilderen geeft weerstand en zorgt ervoor dat vocht en weersinvloeden zo min mogelijk invloed hebben op het hout van het kozijn.

Het is verstandig de kozijnen te schilderen wanneer:

–     De verf afgeeft

–     Er blaasjes zichtbaar worden op het oppervlak

–     Het kozijn zichtbaar beschadigd of verkleurd is

–     Er beschadigingen zijn ontstaan aan het schilderwerk

–     De verf begint af te bladderen

Verwijderen van oude verflaag

De kozijnen moeten eerst voorbereid worden voordat we kunnen beginnen met schilderen. De eerste stap is het verwijderen van de oude verf en eventuele houtrot. Daarna begin je met het schuren van de verflaag die overblijft zodat het kozijn een gladde basis heeft.

Loszittende verf kan worden verwijderd met een zogenaamde verfkrabber. Dit driehoekige hulpmiddel kan gemakkelijk bij alle plekken op het oppervlak. Mocht de verf toch moeilijk losgaan, verwarm deze dan met een verfföhn. U zult merken dat de verf gemakkelijk loskomt van de onderlaag.

Het schoon en vetvrij maken van het kozijn

Het is van belang dat het kozijn schoon en vetvrij is alvorens u begint met schilderen. Dit kunt u doen met een verfreinigingsmiddel. Een ander voorbeeld hiervoor zijn ammoniak. Dit middel kunt u mengen in een bak met water en het mengsel kunt u aanbrengen met een spons. Onlineverf.nl verkoop ook milieuvriendelijke verfreinigers waardoor u op een verantwoorde manier bezig bent.

Het verwijderen van houtrot

Als het kozijn oud is kunt u houtrot tegenkomen. Houtrot is te herkennen aan de zachte structuur waarbij de verf loslaat. Houtrot zorgt voor zwakke plekken in het kozijn. Daarom is het van belang dat deze plekken zo snel mogelijk worden aangepakt.

U kunt de zwakke plek bewerken met een beitel, zodat alle zachte plekken worden verwijderd. Dit doet u net zo lang totdat u op een gezond stuk hout terecht komt. Gezond hout is hard en goed van kleur. Vervolgens laat u dit hout goed drogen.

Nu er een gat is ontstaan moet deze worden opgevuld. Dit kunt u doen met een houtrotvuller of plamuur. Zorg ervoor dat het vulmiddel goed is uitgehard en helemaal droog is. Daarna moet het oppervlak goed geschuurd worden zodat het weer helemaal glad is.

Plamuren

Kom je toch nog kleine oneffenheden tegen in het hout? Dan kunt u dit wegwerken met plamuur. Nadat u plamuur hebt gebruikt is het opnieuw van belang dat u de plamuur goed laat drogen. Daarnaast is het verstandig om het oppervlak te schilderen met grondverf. Deze grondlaag moet uiteraard weer helemaal droog zijn alvorens u verder kunt gaat.

De kwaliteit van de hechting van de nieuwe verflaag is mede verantwoordelijk door het schuurwerk. Het oppervlak dient perfect glad te zijn geschuurd. Hiervoor zijn verschillende soorten schuurpapier. Zo is P80 (P heeft de korrelgrootte aan) voor oppervlakten waar het hout zichtbaar is. P150 gebruikt u voor een de bestaande verflaag.

Het schilderen van het kozijn

Nu de voorbereiding klaar is kunnen we beginnen met het schilderen van het kozijn. Het kozijn is vooraf bewerkt, daarom is het belangrijk dat we het kozijn goed in de grondverf zetten.

Breng de laag grondverf aan op het kozijn. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt.

Zorg ervoor dat alle plekken goed worden geraakt. Dit zorgt ervoor dat het kozijn weer bestand wordt tegen verschillende weersinvloeden. Wanneer de eerst laag grondverf droog is, schuurt u het nogmaals licht met korrel P120. Daarna zorgt u er weer voor dat het oppervlak vrij is van stof zodat de verf goed hecht.

Nu kunt u beginnen met het aanbrengen van de laklaag. Voordat u begint met schilderen roert u de verf goed door een met een roerhoutje. Dit doet u omdat bepaalde stoffen in het verfblik naar beneden zijn gezakt.

Als u schildert, beweeg de kwast dan van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Besteed ook goed de aandacht aan de boven en onderkant van kozijn. Deze hebben vaak veel te verduren van vocht en smeer.

Laat de laklaag goed drogen en kijk of deze goed heeft gedekt. Indien u nog een tweede laklaag aanbrengt, zorg u er dan voor dat u het kozijn weer licht opschuurt (P180) en schoonmaakt.

Wilt u meer advies over uw schilderklus? Neem dan contact met ons op!

Trap schilderen


Trap schilderen? Onlineverf.nl helpt u graag!

Hoe schilder ik een trap? Onlineverf.nl vertelt het u! 

Voor het dekkend schilderen van een houten trap gebruik je bij voorkeur een verf op basis van zogenaamde (poly)urethan-alkydhars. De urethan zorgt ervoor dat de verflaag extra hard, kras- en slijtvast wordt. Lak verrijkt met polyrethan is bij vele fabrikanten verkrijgbaar in hoogglans of zijdeglans.  Een voorwaarde is het gebruik van een juiste grondverf.
Onlineverf.nl heeft onder andere verf van Sigma coatings heeft met de S2U Serie ook een bijzonder goede kwaliteit verf ontwikkeld om trappen van een sterke hoogglans of zijdeglans te voorzien. De duurzaamheid staat of valt ook in dit geval met het gebruik van de juiste grondverf, namelijk S2U Primer. Ook heeft Sigma in de S2U serie watergedragen verf, maar wij adviseren vanwege de duurzaamheid de traditionele terpentine verdunbare verf

Voor bovenstaande merken is de voorbehandeling extra belangrijk voor een goede hechting van de verflaag. Maak de ondergrond of de oude verflagen eerst goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel (St. Marc). Daarna schuur je het oppervlak op. Breng vervolgens twee lagen van de bijbehorende grondverf aan en na iedere laag weer licht opschuren. Daarna kun je de trap aflakken met twee lagen.

Alle genoemde producten zijn direct bruikbaar voor een trap, dus daarna geen parketlak aanbrengen. Dit is een advies wat regelmatig gegeven wordt maar totaal geen zin heeft. U bespaart dus met een wat duurdere verf tijd en geld. De prijs van bovengenoemde producten liggen tussen de €40,- en €50,- per liter.

Tip van onlineverf:

Hoewel de verf snel droogt, is het handig om telkens een trede over te slaan bij het schilderen, zodat de bovenverdieping wel bereikbaar blijft. Plak om vergissingen te voorkomen een post-it briefje, of stukje schilderstape op de droge treden om aan te geven welke treden beloopbaar zijn. De optimale hardheid van de verf wordt na 2 á 3 weken bereikt. Dus ook al is de verf droog, in het begin is deze zeker nog kwetsbaar.