Onlineverf.nl

Welke verf gebruik ik voor de trap?

10 juli 2017 | door Tim de Jong

Het schilderen van een trap roept nogal wat vragen op bij onze klanten. Er heerst wat onduidelijk over de juiste verf en hoe de verf aangebracht moet worden. Daarom willen we je in deze blog graag meer vertellen over het schilderen van een trap en de juiste werkwijze daarvoor.

De juiste lak

Sigma S2U Allure primer

Belangrijk om te noemen is dat wanneer je een trap gaat schilderen, je het beste verf op waterbasis kunt nemen. Dit klinkt misschien een beetje raar, omdat er vaak gezegd wordt dat verf op terpentinebasis sterker is. Echter is het zo dat verf op terpentinebasis de neiging heeft op te gaan vergelen en dat wil je natuurlijk niet. Daarom adviseren wij altijd twee types verf voor de trap. Dat is de Sigmaluxe SP Satin. Dit is een watergedragen zijdeglanzende aflak, speciaal gemaakt voor het verven van de trap. Deze verf is gemakkelijk verwerkbaar, heeft een goede dekking en behoud z’n glans goed. De Sigmaluxe is echter alleen in 5 liter verpakkingen te verkrijgen. Een andere goede keuze is de Sigma S2U Nova Satin. Dit is ook een watergedragen, zijdeglanzende afwerking voor binnen. Het voordeel van deze verf is dat hij vanaf 1 liter te verkrijgen is. Kijk hier een filmpje over de S2U Nova.

 

Sigma S2U NOVA PRIMER

Moet er ook een primer gebruikt worden?

Het is zeker aan te raden om een primer te gebruiken voor de trap. De primer zorgt namelijk voor een goede hechting met de aflak. Dit is extra belangrijk omdat de trap veelvuldig en soms zelfs intensief wordt gebruikt. Je kunt het beste de Sigma S2U Nova Primer gebruiken als grondverf. Dit is een watergedragen verf die perfect past bij de Sigma S2U Nova Satin. De grondverf is gemakkelijk aan te brengen en droogt redelijk snel, zodat je ook vlot kunt aflakken.

 

Het stappenplan voor de trap schilderen

1. Ontvetten
Het ontvetten van de trap is belangrijk omdat het hout helemaal schoon moet zijn voordat je het gaat schuren. Als je namelijk niet ontvet, dan schuur je de vetresten mee in het hout. Niet handig.

2. Opschuren van de trap
Na het ontvetten schuur je de trap licht op met schuurpapier. Je kunt hiervoor het beste een kleine korrel nemen, bijvoorbeeld P320.

3. Aanbrengen van de primer
Het aanbrengen van de primer is de derde stap en zorgt voor een goede grondlaag op de trap.

4. Aanbrengen van de eerste laag aflak
Nu breng je de aflak aan op de trap. De lak zorgt er uiteindelijk voor dat de trap bestendigd wordt tegen beschadigingen.

5. Tussenlaag schuren
Het schuren van de tussenlaag is belangrijk voor de hechting van de volgende verflaag. Als je schuurt dan ‘’pakt’’ de volgende laag beter, waardoor je een beter resultaat krijgt. Denk eraan dat je na deze laag het oppervlak weer stofvrij maakt.

6. Aanbrengen van de twee laklaag
Nu breng je de laatste laklaag aan. Hierna is de trap klaar voor gebruik.

Let erop dat je de eerste tijd voorzichtig moet zijn met het belopen van de trap. Houdt rekening met ongeveer 2 weken voordat de verf helemaal is doorgehard. Het verschilt echter per situatie hoe lang dit precies duurt.

Tip: schilder de trap om de traptrede. Hiermee bedoelen we dat er begint bij trede nummer 1. Daarna schilder je trede nummer 3 enzovoorts. Zo kun je in ieder geval nog naar boven en beneden.