Onlineverf.nl

Hoe verf ik een radiator?

24 oktober 2017 | door Tim de Jong

Radiatoren hebben de neiging om na een tijdje wat gelig te worden. In het ergste geval gaan ze zelfs roesten. Daarom is het belangrijk om periodiek je radiatoren te behandelen met radiatorverf, zodat ze weer klaar zijn voor de hitte! Het is immers niet erg aantrekkelijk om gele of roestende radiatoren in huis te hebben, toch?

Een stappenplan met de juiste radiatorverf

Om het je makkelijk te maken hebben we een stappenplan opgesteld die je kunt gebruiken als handvat bij het schilderen van je radiatoren.

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk dat je je radiatoren helemaal uit zet, zodat hij niet meer warm is. Vervolgens leg je afdekzeil/materiaal onder de radiator. Je kunt hiervoor ook stucloper gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je de muur achter de radiator afdekt, om spatten te voorkomen. Zorg ervoor dat de ruimte ongeveer 20 graden is en goed geventileerd wordt. Dit komt het resultaat en de droging ten goede.

Maak daarna de radiator goed schoon. Ontvetten is erg belangrijk omdat dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Je kunt hiervoor St. Marc Allesreiniger gebruiken. Na het ontvetten kun je de radiator schuren met korrel P240 totdat de radiator mooi egaal mat is. Let op eventuele roest. Dit moet je zeer grondig schuren, zodat de roest niet meer terugkeerd. Daarna maak je alles weer stofvrij. Je kunt hiervoor een kleefdoekje gebruiken. Plak vervolgens de thermostaatkraan en de leidingen af met afplaktape.

Stap 2: het gronden van de radiator

Nadat je alles hebt voorbereid en de radiator schoon is, kan je beginnen met het echte werk: het schilderen zelf. Gebruik een goede multiprimer op waterbasis, zoals de Sigma Multiprimer Aqua. Deze grondverf is geschikt voor bijna alle ondergronden en zorgt voor een perfecte eerste laag. Het immers erg belangrijk dat de hechting goed is. Ook gaat deze primer eventuele roest tegen.

Gebruik voor het aanbrengen van de grondverf een goede kwast die geschikt is voor watergedragen verf. Zorg ervoor dat je de grondverf royaal aanbrengt, zodat ieder stukje goed wordt gedekt met de verf. Als je een groter oppervlak hebt, dan kun je de grondverf ook aanbrengen met een lakroller. Dit gaat over het algemeen sneller. Na ongeveer 4 uur is de primer al overschilderbaar.

Stap 3: het schilderen van de radiator

Kijk eerst even of de grondlaag mooi egaal is opgedroogd. Mochten er nog haartjes of oneffenheden inzitten, dan kun je deze licht weg schuren met fijn schuurpapier. Als je langer dan 24 uur hebt gewacht totdat je de laklaag aanbrengt, dan is het raadzaam om de radiator nog even licht op te schuren. Daarna kun je beginnen met het schilderen van de radiator met radiatorverf. Je kunt hiervoor Sigma S2U Nova gebruiken. Voor het gemak hebben we de producten hieronder op een rijtje gezet m.b.t. glansgraad:

Hoogglans: Sigma S2U Nova Gloss

Halfglans: Sigma S2U Nova Semi Gloss

Zijdeglans: Sigma S2U Nova Satin

Mat: Sigma S2U Nova Matt

Het is aan te raden om de lak zeker niet te dik aan te brengen. Er is namelijk ook een twee laklaag nodig en de totale laagdikte moet minimaal zijn.

Stap 4: de afronding

Het kan zijn dat de eerste paar dagen na het schilderen de verf wat ruikt. Dit is normaal en de geur verdwijnt vanzelf weer. Je kunt eventueel een schaaltje azijn op de vensterbank zetten. Dit neutraliseert de geur.

Verwijder alle tape als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de tape blijft plakken en gaat scheuren. Ook voorkom je lijmresten, die ontstaan door het indrogen van de lijm van de tape. Heb je de roller of kwast de volgende dag nog nodig? Rol deze dan even in een plastic zakje.