Onlineverf.nl

Hoe schilder je met watergedragen verf?

17 mei 2016 | door Tim de Jong

Veel mensen ervaren nog weleens problemen met watergedragen verf en deze heeft vanuit de introductie ook weleens problemen gegeven. Zonde, want de watergedragen kwaliteiten van tegenwoordig zijn zoveel vooruit gegaan. Vooral de professionals merken dat ze niet onderdoen voor de huidige oplosmiddel houdende kwaliteiten.

Waar moet je nu op letten met watergedragen verf?

Vooral de voorbehandeling dient nauwkeurig uitgevoerd te worden. Denk hierbij aan goed schuren. Maar wat is nou goed schuren? Er wordt aanbevolen om scotch-brite te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier.

Goed matteren met scotch-brite tussen de lagen is tevens zeer belangrijk om een goede hechting te krijgen. Het ontvetten moet met een product gebeuren die daarvoor geschikt is (dus niet met afwasmiddel!). Gebruik hiervoor St. Marc allesreiniger. Deze moet je wel even nawassen met schoon water. Of doe een scheut ammonia in het water. Deze hoeft niet nagewassen te worden. Dit dient altijd voor het schuren te gebeuren, omdat je anders vuil in het hout schuurt.

Het verwerken van watergedragen verf

Het verwerken van deze verf is anders. Het is lichter en zal sneller drogen. Dit is een voordeel. Maar ga je de verf te schraal opzetten, dan droogt het te snel en zal je strepen krijgen. Zet daarom de verf vlot en vol op voor een mooi eindresultaat. Geef niet meteen op, want het is een erg prettige verf wanneer je het eenmaal onder de knie hebt. En al het begin is moeilijk.

Mocht je twijfelen over de juiste laagdikte, bestel er dan een laagdikte meter bij en zet ongeveer 90 tot 100 mu op. Op deze manier houdt je een laagdikte van circa 30 mu over. Watergedragen verven zet je op met daarvoor bestemde kwasten. Doe je dit niet, dan krijg je snel last van strepen en de verf vloeit niet mooi. Om de verf aan te brengen wordt een Anza roller aanbevolen.

De voordelen zijn:

Nog vragen?

Heb je hier nog vragen over? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Onze medewerkers helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Kom gerust langs in onze showroom. Of bel of mail ons.