Onlineverf.nl

De kracht van tegelverf

25 april 2017 | door Tim de Jong

Ben jij van plan om de badkamer een opknapbeurt te geven? En weet je niet goed wat je met de tegels moet doen? Dan hebben wij voor jou de oplossing! Na verloop van jaren is het goed mogelijk dat de tegels van bijvoorbeeld het bad of de douche niet meer mooi zijn. Dan kun je er voor kiezen om nieuwe tegels te nemen, maar je kunt de bestaande tegels ook ‘’renoveren’’. Het resultaat zorgt ervoor dat je tegels weer als nieuw lijken! Online Verf legt graag de kracht van tegelverf uit.

Het belang van het juiste product

‘’Goed gereedschap is het halve werk’’ is een bekend gezegde. Dat geldt helemaal bij het schilderen van tegels. Wij adviseren om de Warmwaterbestendige Tegelgrondverf van Alabastine te gebruiken. De grondverf zorgt voor een perfecte ondergrond voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche, rondom de badkuip en achter het fornuis. De belangrijkste functie van grondverf is zorg dragen voor een perfecte hechting. Daarom is dit product op basis van 2-componenten, wat betekent dat er een extra verharder wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een positieve chemische reactie, waardoor de verf sterker wordt.

De tegellak die vervolgens over de grondverf moet worden aangebracht is de Warmwaterbestendige Tegellak van Alabastine. Dit is een speciale slijtvaste hoogglans lak voor gladde tegels. De lak is gemaakt voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche en rondom de badkuip en in de keuken. Het product is te verkrijgen in wit en zandbeige, dus je hebt nog keus ook!

Nu het praktische deel

Het is belangrijk om de juiste stappen te nemen als je tegels gaan schilderen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de verf er weer afvloeit. We gaan je uitleggen hoe je zowel de tegelgrondverf als de tegellak aan moet brengen. We beginnen met het aanbrengen van de grondverf. Voor het gemak hebben we een opsomming gemaakt van de te nemen stappen. Dat is overzichtelijker voor jou.

Stap 1: De voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij is. Ook moeten alle loszittende delen worden verwijdert. Je kunt de tegels en de voegen het beste schoonmaken met deze speciale verfreiniger. We willen met klem benadrukken dat het erg belangrijk is om te zorgen dat alle (zeep)resten verwijdert zijn. Je kunt een schuursponsje gebruiken om eventuele resten te verwijderen. Let erop dat de schuurspons niet te grof is, want anders krijg je krassen op de tegels.

Na het schoonmaken moet je het oppervlak naspoelen met water en vervolgens goed droog maken. Mocht er onverhoopt toch schimmel of zwarte aanslag op de tegels zitten, verwijder deze dan met chloor of soda. Nog een belangrijk ding: de verf hecht niet op kit, dus zitten er nog kitresten op het oppervlak? Verwijder deze dan met een goede kitverwijderaar.

Stap 2: Afplakken van niet te behandelen delen

Als je secuur wilt werken, zorg er dan voor dat je de delen die je niet wilt schilderen goed afplakt. Dit voorkomt dat je onverhoopt delen meepakt die niet geschilderd moeten worden. Wij adviseren om daarvoor de gele tape van ProGold te gebruiken. Deze is het meest geschikt voor tegels.

Stap 3: Het mengen de grondverf

Voeg nu de totale inhoud van component B toe aan de inhoud van component A. Daarna is het belangrijk dat je het geheel minimaal 5 minuten doorroert. (Bij ons krijg je altijd een gratis roerhoutje) Vervolgens laat je het gemengde product 15 minuten staan. Daarna mag je het mengsel weer even doorroeren. Let er op dat je het mengsel binnen 2 uur na het mengen moet aanbrengen!

Stap 4: Het aanbrengen van de grondverf

Je krijgt het beste resultaat als je de grondverf met een viltroller aanbrengt. Zo verdeel je de primer goed over het oppervlak, zodat je geen stukje mist. De primer zorgt er immers voor dat de lak goed hecht. Voor de voegen en moeilijk bereikbare plekken kun je het beste een kwast gebruiken. Denk eraan dat de laag zeker niet te dik moet zijn. Een dunne laag is beter dan een dikke laag. Dit heeft ook weer te maken met de hechting.

Heb je een beetje geknoeid? Dan kun je de verfspatten het beste even schoonmaken met warm water.

Dan beginnen we nu met de lak

Na het aanbrengen van de grondverf is het belangrijk dat je eerst minimaal 16 uur wacht. De grondverf moet eerst goed uitgehard zijn. Als je dit niet doet, dan zal je merken dat de laklaag zich niet goed gaat hechten en heb je het dus voor niets gedaan.

Ook nu weer voorzien we je graag van een goed stappenplan. Maar niemand houdt van dubbel werk, dus voor het leesgemak: stap 1 t/m 3 zijn hetzelfde als bij de grondverf. Daarom beginnen we bij stap 4 🙂

Stap 4: Het aanbrengen van de lak

Wil je het beste resultaat? Breng de lak dan aan met een viltroller. Zo verdeel je de verf op een egale manier over het oppervlak. Voor moeilijk te bereiken plekken en voegen kun je weer een kwast gebruiken.

Tip 1: je wilt geen haartjes in de laklaag, dus kun je de kwast eerst even omwikkelen met tape, om vervolgens de tape er weer af te trekken.

Tip 2: rol met de viltroller van boven naar beneden en van links naar rechts. Zo krijg je een gelijkmatige verdeling van de verf. Daarna kun je het oppervlak nog even licht na rollen.

De lak is zowel op tegels aan de muur als tegels op de vloer te gebruiken. Als je de tegels op de vloer gaat schilderen moet je twee lagen op het oppervlak aanbrengen. Ga je schilderen op een donkere ondergrond? Wacht dan 16 uur met het aanbrengen van de tweede laag, maar doe dit wel binnen 72 uur. Heb je toch langer dan 72 uur gewacht? Schuur dan het oppervlak even licht op.

De geschilderde tegels op de wand kun je na 10 dagen schoonmaken met water. Doe dit vooral niet eerder! Bij de geschilderde vloer is het zo dat je er na 24 uur pas op kan lopen. Zorg er wel voor dat je de eerste 10 dagen niets op de vloer legt. Anders heb je kans dat de vloer gaat verkleuren.