Het schoonmaken van schilderwerk | Onlineverf.nl

Het schoonmaken van schilderwerk

Kozijn schoonmaken

Schilderwerk reinigen is belangrijk voor het onderhoud. Goed schoonmaken van de geschilderde delen zorgt voor een beter kleur- en glansbehoud, wat uitwerking heeft op de duurzaamheid. Er zijn tal van factoren waar we niet altijd invloed op hebben, zoals de ondergrond, het weer etc. Echter zijn we er zelf bij als het gaat om het schoonmaken. Het is algemeen bekend dat reiniging van schilderwerk zorgt voor een hogere duurzaamheid van de verflaag. Anders gezegd; door het periodiek reinigen van schilderwerk gaat de verf langer mee. Een simpele regel: Als je de ramen wast, was dan ook het schilderwerk even mee.

Het verschil tussen binnen- en buitenverf

Buitenshuis

In de buitenlucht zitten verschillende stofjes die de verflaag aantasten. Dit zijn stoffen uit de atomsfeer en deze dalen ongemerkt op het schilderwerk neer. Denk hierbij aan vervuiling door auto's en fabrieken. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat je last krijgt van bijvoorbeeld mos- en algaangroei. In een bosrijke omgeving is dit meer regel dan uitzondering. Tevens kan het zo zijn dat vuil dat om schilderwerk hygroscopisch is. Dat betekent dat simpel gezegd dat het vuil vocht aantrekt. Daardoor houdt het geschilderde oppervlak vocht en zuurresten vast, wat een aanslag is op het schilderwerk.

Binnenshuis

In het huis is het ook goed mogelijk dat het schilderwerk vervuild raakt. Denk bijvoorbeeld aan schimmelgroei in de badkamer of het toilet. Deze ruimtes staan vaak ongemerkt bol van bacteriën. Schimmels krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen. Zoals we in een eerdere blog hebben uitgelegd, ontstaat schimmel door vocht en warmte. Tip: Lees hier welke verf je het beste in een badkamer kunt gebruiken.  Naast schimmelvorming is ook huidvet een belangrijke factor in de aantasting van het schilderwerk. Er zijn tegenwoordig wel goede watergedragen lakken die huisvetresistent zijn, zoals de Sigma S2U Nova Satin, maar het blijft altijd een belangrijk punt.

Welk reinigingsmiddel moet ik gebruiken?

Schilderwerk kan het beste schoongemaakt worden met een middel dat pH-neutraal en vrij van oplosmiddelen is. Hiermee voorkom je verdere aantasting van hetSt marc schilderwerk. Over het algemeen komt het erop neer dat de huishoudelijke reinigingsmiddelen volstaan. Kijk altijd eerst goed op de verpakking om te kijken of het middel voldoet. Wij adviseren eigenlijk altijd St. Marc Allesreiniger. Dit middel is speciaal gemaakt om schilderwerk zowel binnen als buiten te reinigen. Het reinigingsmiddel kun je verdunnen met lauw/warm water en aanbrengen met een spons. Let erop dat nieuwere verflagen altijd minder bestand zijn tegen reinigingsmiddelen met een hogere pH waarde. Dus mocht je toch een reinigingsproduct hebben waar zuur in zit, let er dan goed op dat je deze niet op (redelijk) verse verflagen aanbrengen. Oudere alkyd verflagen en lagen die zijn behandeld met bijvoorbeeld epoxy, zijn doorgaans harder en kunnen daardoor een reinigingsmiddel wat zuur beter verdragen.

Hoe vaak moet ik reinigen?

Hoe vaak je het geschilderde oppervlak moet reinigeren is afhankelijk van het gebruik en de belasting. Heb je bijvoorbeeld een woning aan de kust of in het bos? Dan zal je vaker moeten reinigen dan in een landelijke omgeving. Naast de omgeving heeft ook het type verf invloed op het reinigen. Een verf op basis van polyurethaan bijvoorbeeld is beter bestand tegen vuil dan een alkydhars verf. Voor het gemak hebben we een overzicht gemaakt waarin je kunt zien hoe vaak je moet reinigen voor het beste resultaat.

Geschilderd hout
 • Kleine steden en landelijk 3 keer per jaar
 • Aan zee 5 keer per jaar
 • Lommerrijk 5 keer per jaar
 • Grote steden en industrie 5 keer per jaar
Geschilderd metaal
 • Kleine steden en landelijk 3 keer per jaar
 • Aan zee 5 keer per jaar
 • Lommerrijk 5 keer per jaar 
 • Grote steden en industrie 5 keer per jaar
Geschilderde muren
 • Kleine steden en landelijk 1 keer per jaar
 • Aan zee 1 keer per jaar
 • Lommerrijk 1 keer per jaar
 • Grote steden en industrie 2 keer per jaar
Geschilderde vloeren
 • Kleine steden en landelijk 1 keer per jaar
 • Aan zee 2 keer per jaar
 • Lommerrijk 2 keer per jaar
 • Grote steden en industrie 2 keer per jaar

Ga direct aan de slag met één van deze producten: