Onlineverf.nl

Kan ik water gedragen verf over terpentine gedragen verf zetten?

21 februari 2018 | door Tim de Jong

Dat is een veelvoorkomende vraag, die naar ons idee ook logisch is. Want het is immers toch beide gewoon verf? En bij die gedachte gaan veel mensen, helaas, de fout in. Daarom vertellen we eerst even kort wat het verschil is tussen water gedragen en terpentine gedragen verf. Vervolgens geven we antwoord op bovenstaande vraag en geven we gratis een stappenplan over hoe te handelen. Lees je even mee?

 

Het verschil tussen acryl en alkyd verf.

Acrylverf

We houden het graag simpel, dus daar zal het antwoord ook naar zijn. Water gedragen verf, ook wel acryl verf genoemd, is verf dat als hoofdbestanddeel heeft: water. Tot zover het logische gedeelte. Water gedragen verf wordt voornamelijk voor binnen geadviseerd en ook dat heeft een reden. Omdat het hoofdbestanddeel water is, kan de verf namelijk niet verkleuren/vergelen. Iets wat verf met verf op terpentine basis wel kan gebeuren, mits er geen UV licht bij komt. Maar daarover later meer.

Met die wetenschap is het ook zinvol om te weten dat verf op waterbasis beter geschikt is voor binnen. Je wilt namelijk niet dat je vers geschilderde deur in kleur RAL 9010 na verloop van tijd opeens geel lijkt, toch?

Gelukkig zijn de water gedragen/acryl verven van dit moment van dusdanig hoog niveau, dat het voor de kwaliteit niet meer uitmaakt of je nu water gedragen of terpentine gedragen verf gebruikt. Als je bijvoorbeeld de Sigma S2U Nova Satin neemt, een zijdeglans lak op waterbasis, dan zal je merken dat deze lak keihard is na droging. Het enige puntje is dat lak op waterbasis tot wel 14 dagen nodig heeft om volledig uit te harden. Laat de vers geschilderde laag dan ook altijd rusten en volledig uitharden.

 

Alkydverf

Alkydverf, ook wel terpentine gedragen verf genoemd, is verf dat als hoofdbestanddeel kunsthars heeft. Naast kunsthars zit er ook olie in dit type verf. En olie heeft weer als kenmerk dat wanneer er weinig tot geen UV licht bij komt, het de neiging heeft om te vergelen. Om die reden wordt dit type verf ook niet voor binnen geadviseerd. Daarnaast ruik je alkydverf in tegenstelling tot acrylverf ook een stuk langer binnenshuis. Om die reden is het voor schilders ook niet toegestaan om dit type verf binnen te gebruiken.

Wil je toch graag alkydverf binnen gebruiken, omdat je bijvoorbeeld vind dat het makkelijker schildert, dan adviseren we je om een lak te nemen die minder snel vergeelt. Een voorbeeld hiervan is de Sigma S2U Satin (zijdeglans), de Sikkens Rubbol Finura Satin (ook zijdeglans) en de Sikkens Rubbol Finura High Gloss (hoogglans)

 

De vraag blijft nu: Kan ik water gedragen verf over terpentine gedragen verf zetten? Het antwoord is: Ja, maar…. En zit er een maar aan en dat is dat je onderstaande stappen moet volgen om een goed resultaat te bereiken.

Hoe ga ik te werk?

Stap 1: Ontvet de ondergrond met St. Marc Allesreiniger

Stap 2: Spoel het oppervlak na met schoon water

Stap 3: Schuur het oppervlak met korrel P240 zeer grondig!

Stap 4: Maak het oppervlak stofvrij met een kleefdoekje

Stap 5: Breng een water gedragen primer aan, zoals de Sigma S2U Nova Primer

Stap 6: Breng een water gedragen lak ook, zoals de Sigma S2U Nova Gloss (hoogglans)

Stap 7: Ruw het oppervlak licht op met een Scotchbrite spons

Stap 8: Breng de 2e laklaag aan

 

Als je bovenstaande stappen volgt, dan ben je gegarandeerd van een goed resultaat. Het is belangrijk dat je de bij de eerste keer schuren goed de toplaag eraf schuurt. Als je dat goed, dan voorkom je dan resten van de terpentine gedragen verf zich vermengen met de water gedragen primer. Want als dat gebeurt, dan ga je problemen krijgen met de hechting. Met andere woorden: de nieuwe laklaag gaat loslaten en je kunt weer helemaal opnieuw beginnen.

 

Bekijk hier ons aanbod water gedragen lakken

 

Heb je interesse in meer artikelen over verf, gereedschappen en applicatiemethodes? Lees dan snel één van onze andere blogs!