Onlineverf.nl

Hoe verf ik een trap?

14 maart 2018 | door Tim de Jong

trap schilderen

Hoe verf ik een trap?

Net zoals ieder ander houten deel in je huis heeft ook je trap onderhoud nodig. Trappen heb je uiteraard in vele soorten en maten en zijn hoofdzakelijk gemaakt van hout. In deze blog gaat je dan voor het gemak ook uit van een houten trap.

We geven je een gratis stappenplan waarmee duidelijk wordt hoe je een trap moet schilderen. Zo kun je uiteindelijk genieten van een mooie, strak afgelakte trap die kras- en slijtvast is. Dat is wel zo prettig, want het zou zonde zijn als je trap beschadigd raakt.

Stap 1: Verwijder eventuele vloerbedekking of andere delen op de trap.

Het kan zo zijn dat er nog vloerbedekking op de trap zit. Afhankelijk of je d

trap schilderen

eze verwijdert wilt hebben of niet, kun je de trap kaal maken. Houd er rekening mee dat er bij het verwijderen van (vloer)bedekking op de trap o.a. nieten/spijkers achter kunnen blijven. Deze moeten eerst verwijdert worden.

Stap 2: Ontvetten van de trap.

Het is belangrijk dat je de trap goed ontvet met St. Marc Allesreiniger. Na het ontvetten spoel je de trap na met schoon water. Dat is belangrijk, anders kan dat ten koste gaan van de hechting. Je wilt natuurlijk niet dat de verf weer van de trap bladdert.

Stap 3: Schuren van de trap.

Nadat je de trap hebt ontvet, is het belangrijk om de trap de schuren. Dit bevordert de hechting met de verflaag. Gebruik korrel P240 voor een goed resultaat. Denk eraan dat je na het schuren de trap weer stofvrij maakt met een kleefdoekje.

Stap 4: Aanbrengen van de primer.

Als de trap niet eerder is geschilderd, of een deel daarvan, dan is het belangrijk om eerste een goede watergedragen primer aan te brengen. We werken binnen altijd met watergedragen verf omdat dit type verf kan vergelen. (Uitgezonderd van de hoogglans watergedragen lakken.) Ons advies is om Sigma S2U Nova Primer aan te brengen. 1 Laag grondverf is voldoende.

Stap 5: Aanbrengen van de eerste laklaag

Nu je het oppervlak goed hebt voorbereid kun je beginnen met het aflakken van de trap. Kies hiervoor een goede lak die kras- en slijtvast is. Een veelgebruikte lak hiervoor is de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. Dit is een zijdeglans lak die na doordroging keihard wordt.

Tip: schilder om de andere traptrede. Zo kun je altijd nog naar boven en beneden.Sigma S2U Nova Traplak1

Stap 6: Opruwen van het oppervlak.

Voor een goede hechting van de twee laklaag is het belangrijk om de het oppervlak op te ruwen met een Scotchbrite sponsje. Met die sponsje schuur je heel erg licht en toch krijg je hiermee een goede hechting.

Stap 7: Aanbrengen van de twee laklaag.

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de twee en laatste laklaag. N

adat deze laag droog is kun je genieten van een trap die strak in de lak zit en tevens kras- en slijtvast is.

Tip: Breng de laklaag aan met een Anza roller. Gebruik voor de hoeken een watergedragen kwast.

Ben je nieuwsgierig geworden naar nog meer interessante blogs? Kijk dan snel op onze blogpagina!