Wat is vergeling van verf?

Ten eerst is het goed om op te merken dat vergeling van verf voornamelijk voorkomt bij verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel alkydverf genoemd. Daarnaast zijn er een aantal soorten verf op waterbasis waarbij vergeling ook kan voorkomen. Alleen de mate van vergeling is bij watergedragen verf een stuk minder. Vergeling gebeurd ook hoofdzakelijk bij de lichte kleuren, wit en soms bij pastelkleuren.

Hoe snel vergeelt verf

Alkydverf zal vroeg of laat altijd gaan vergelen. Hoe lang dat duurt voordat verf op terpentine basis vergeeld is afhankelijk van een aantal zaken. We geven je graag een aantal tips om te zorgen dat vergeling zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Zorg in de eerste plaats voor voldoende daglicht en probeer schilderwerk niet bloot te stellen aan te hoge temperaturen. Verf achter een radiator zal bijvoorbeeld sneller vergelen. Als je gaat schilderen, zorg er dan voor dat je de juiste laagdikte aanhoudt. Een te dikke laag verf zorgt logischerwijs ook voor meer bindmiddel in het oppervlak, dus meer vergeling. Als je bijvoorbeeld een eiken vloer gaat schoonmaken, doe dit dan niet met ammoniak. Deze stof zorgt ervoor dat er een chemische reactie ontstaat waardoor vergeling sneller kan plaatsvinden. Verder zorgen nicotine, rook, vet en vuil ook voor vergeling.

Hoe komt het dat verf vergeeld?

Alkydverf heeft de vervelende eigenschap dat het gevoelig is voor vergeling. Vergeling wordt veroorzaakt door oliën die onderdeel zijn van het bindmiddel. Het bestandsdeel linoleenzuur in de olie is hiervoor verantwoordelijk. Tijdens het drogen van alkydverf ontstaat er een chemische reactie met zuurstof. Alkydhars heeft van zichzelf een gelige kleur die door aanraking met zuurstof nog donkerder verkleurd. Deze reactie vindt alléén plaats op plekken waar nauwelijks tot geen daglicht komt, zoals in de sponning van een kozijn, de binnenkant van toiletdeuren en onder een bloempot. De vergeling zal minder worden als het schilderwerk weer in aanraking komt met daglicht.

Welke verf vergeeld niet?

Verf dat gemaakt is op waterbasis vergeeld niet. Tenminste, bijna alle verf op waterbasis vergeeld niet. Dat geldt alleen niet voor de hoogglans variant. Een hoogglans verf heeft namelijk zijn felle glans doordat er een beetje olie aan de watergedragen verf is toegevoegd. Doordat er olie in de verf zit, is er ook kans op vergeling. Wil je dus zeker zijn dat er ook bij waterbasis geen vergeling optreedt? Kies dan voor een matte of zijdeglans afwerking.

Ga direct aan de slag met één van deze producten: