Keukenkastjes verven, hoe pak ik dat aan?

keukenkastjes schilderen

Keukenkastjes verven. Kan ik dat zelf? Jazeker, met de juiste hulp kun jij je keukenkastjes netjes opknappen zodat ze er weer fris uit zien. Na verloop van tijd kunnen de kasten en deurtjes verkleuren. Dit is een natuurlijk proces en wordt veroorzaakt door het koken. We krijgen vaak de vraag hoe je dit moet aanpakken. Dus schrijven we er maar een blog over. Zo wordt het makkelijk voor jou om dit klusje te klaren.

Voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk om te weten welke verf er nu op de keukenkastjes zit. Meestal is dit watergedragen verf, maar je weet het immers nooit zeker. Controleer daarom eerst de verf. Dit doe je als volgt: neem een doek met terpentine en wrijf daarmee over de kastdeurtjes. Als de verf oplost of afgeeft aan de doek, dan zit er watergedragen verf op. Zo niet, dan zit er dus terpentine gedragen verf op de kastjes. Nu je weet welke verf er op de kastjes zit kun je aan de slag. We hebben een stappenplan voor je gemaakt, zodat je een goed overzicht hebt.

  1. Het ontvetten van het oppervlak

Voordat je begint is het belangrijk om het oppervlak goed te ontvetten. Dit doe je bij voorkeur met St. Marc Allesreiniger. Het ontvetten zorgt ervoor dat de kastjes helemaal schoon zijn en klaar zijn om te schuren. Veel mensen maken de fout om eerst te schuren en dan de ontvetten. Als je dat doet, dan schuur je de vette laag in het houtwerk. Dit heeft een lelijk resultaat tot gevolg. Tevens is het belangrijk om na het ontvetten het oppervlak na te spoelen met schoon water.

  1. Het schuren van het oppervlak

Nadat je klaar bent met ontvetten kun je het oppervlak gaan schuren. Neem hiervoor een fijne korrel, bijvoorbeeld P240. Het schuren van het oppervlak zorgt voor een goede hechting van de verf.

Moet er nog een nieuwe laag grondverf overheen?

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de nieuwe verf. Het is belangrijk om de staat van de kastjes goed te beoordelen. Is het bijvoorbeeld nodig om een keukenkastjes schilderennieuwe laag primer op te brengen, of volstaat alleen een laag aflak? Ons advies als je de kastjes in dezelfde kleur wilt schilderen, en de kastjes zijn nog goed, dan alleen een nieuwe laag aflak voldoende is. Zijn de kastjes bijvoorbeeld beschadigd? Of is de verf al dusdanig afgebladderd dat de kastjes gerepareerd moeten worden? Dan is het nodig om een laag primer aan te brengen. Je kunt hiervoor Sigma Multiprimer Aqua gebruiken. Dit is een multifunctionele watergedragen primer voor binnen. Het kan soms voorkomen dat er ook wat fineer in de kastjes zit. Daarom is een multiprimer een betere keuze. Zo dit je altijd goed! P.S.: denk eraan dat je na het schuren het oppervlak even afneemt met een kleefdoekje. Zo voorkom je dat er nog stof blijft plakken. keukenkastjes verven

Het aanbrengen van de nieuwe laklaag

Nu je de kastjes helemaal voorbereid hebt, is het tijd voor de nieuwe laklaag. Gebruik een watergedragen laklaag zoals de Sigma S2U Nova Satin. Dit is een zijdeglans lakverf voor binnen. Deze lak is kras- en slijtvast en tevens huidvetresistent. Ideaal dus voor de keuken! De lak is ook te verkrijgen in een hoogglans variant en een matte variant.

  1. Breng de laklaag bij voorkeur aan met een kwast. Met name als je kastjes hebt waar ongelijkheid in zit is dit aan te raden. Zo krijg je een goede dekking op alle punten van het oppervlak. Een handige tip is om de gladde delen nog even na te rollen met een lakroller. Zo krijg je een nog mooier resultaat. Denk eraan dat 1 keer afrollen van boven naar beneden al voldoende is. Ga dus niet eindelijk op en neer roller, want daar wordt het resultaat niet beter van!
  2. Nu je de eerst laag hebt aangebracht is het raadzaam om het geschilderde oppervlak op te ruwen. Dit is een vorm van schuren, waarbij gebruikt wordt gemaakt van een Scotchbrite schuurpad. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak heel licht geschuurd wordt. Dit is net voldoende voor het creëren van een goede hechting voor de tweede laag.

  3. Nu is het tijd voor de tweede laklaag. Breng deze op dezelfde wijze aan als de eerste laklaag. Zo krijg je uiteindelijk een mooi egaal resultaat.

Denk eraan dat watergedragen verf al na een uur of 5 overschilderbaar is. Echter heeft watergedragen verf tot 14 dagen nodig om volledig uit te harden. Je kunt de nieuwe laklaag er na twee dagen nog afkrabben met de nagels. Denk dat niet meteen: dit is niet goed! Maar laat het oppervlak goed doorharden. Als de verf eenmaal goed is gedroogd is het ook keihard.  

Vind je de verf van Sigma te duur? 

Naast Sigma is er natuurlijk ook nog een ander merk dat je kunt gebruiken. Onlangs heeft Histor aparte lakverf ontwikkeld, speciaal voor de keukenkastjes. Deze lak is lekker makkelijk te verwerken, is goed afneembaar en ook nog een goedkoop! Deze lak is in meerdere glansgraden te verkrijgen.