Ga je tegels eens schilderen.

Het schilderen van je tegels is niet moeilijk en geeft een mooi resultaat. Uiteraard moet je dan wel zorgen voor de juiste producten en de juiste werkwijze. Daarom gaan we je in deze blok precies uitleggen hoe je je tegels kunt schilderen. Het schilderen van tegels is namelijk net weer even anders dan bijvoorbeeld het schilderen van een deur. Hoe dat kan? Dat leggen we je nu uit.  

Welke producten heb ik nodig?

De producten die je gebruikt voor het schilderen van de tegels zijn altijd op terpentinebasis. Dat komt omdat watergedragen (grond)verf niet zal hechten op tegels. Je hebt namelijk een 2-componemtensysteem nodig voor de hechting. Nu hoor ik je denken; ‘’Maar hoe moet dat dan binnen? Verf op terpentinebasis vergeeld toch?’’. Dat klopt inderdaad, maar er bestaat ook terpentinegedragen verf die minder vergeeld! Als grondverf raden wij je aan om Alabastine Warmwaterbestendige Tegelgrondverf te nemen. Deze grondverf is speciaal ontwikkeld voor het schilderen van tegels en zorgt dus voor de gewenste hechting. Als aflak kun je in principe iedere aflak op terpentinebasis gebruiken. Voor buiten zou je dan kunnen kiezen voor Sigma S2U Gloss of Sigma S2U Satin. Uiteraard zijn er ook voldoende andere mogelijkheden. Voor binnen adviseren we je om een lak te nemen die minder snel vergeeld. Vergeling ontstaat namelijk bij een tekort aan UV licht / daglicht. Een goed product is de Sigma S2U Satin. Ga je de tegelverf gebruiken in bijvoorbeeld de badkamer? Neem dan de Alabastine Warmwaterbestendige Tegellak. Deze is speciaal ontwikkeld voor ruimtes waar contact met (warm) water is. Het enige nadeel van deze lak is dat hij enkel in wit of beige te verkrijgen is. Dit ten opzichte van bijvoorbeeld de Sigma S2U Satin die uiteraard in iedere kleur te mengen is.

 Hoe ga ik te werk?

Stap 1: Het ontvetten van het oppervlak. Voordat je gaat schilderen is belangrijk om de tegels te ontvetten. Dit kun je doen met St. Marc Allesreiniger. Spoel altijd na met schoon water.

Stap 2: Het schuren van de tegels. Je schuurt de tegels om te zorgen dat ze wat ruwer worden. Dit bevordert de hechting aanzienlijk. Gebruik schuurpapier met korrel P240.

Stap 3: Het aanbrengen van de grondverf. Na het oppervlak helemaal klaar is voor het schilderwerk kun je binnen met het aanbrengen van de grondverf. Gebruik nu dus de Alabastine Warmwaterbestendige Tegelgrondverf. De grondverf kun je aanbrengen met een Anza Roller.

Stap 4:  Breng de eerste laag aflak aan. Nu kun je de eerste laklaag aanbrengen. Doe dit bij voorkeur met een Anza Roller. Afgezien van welke aflak je gebruikt, is deze roller het meest geschikt. Stap 5: Het opruwen van de tussenlaag. Nadat de grondverf droog is, kun je deze opruwen met een Scotchbrite sponsje. Hierdoor verbetert de hechting aanzienlijk. Maak het oppervlak daarna even stofvrij met een kleefdoekje. Stap 6:  Breng de tweede laag aflak aan. Nu kun je de tweede laklaag aanbrengen. Nadat deze laag droog is kun je genieten van de nieuwe kleur van je tegels!