Associatie bij kleuren

Een kleur kan heel veel doen met de zintuigen van de mens. Hier kun je heel handig gebruik van maken wanneer je bijvoorbeeld een logo maakt. Of in ruimtes waar gewerkt wordt, en dus juist rust uit wilt stralen. Kies dan niet voor de kleur rood, omdat deze juist druk maakt. Geel is een kleur die in dat geval wél productief maakt. Zo heeft elke kleur een associatie bij het menselijk brein. Online Verf legt de associatie bij de diverse kleuren graag uit.

Rood

De kleur rood wordt geassocieerd met energie, kracht, passie, liefde, agressie en snelheid. Het wordt veel gebruikt om aandacht te creëren; het is immers een schreeuwende kleur. Mede daarom wordt het veel gebruikt bij opruimingen. Daarnaast roept rood verlangen op. Daarom wordt het veel gebruikt in fastfoodrestaurants. Houd dus rekening met deze associaties wanneer je rood in huis wilt gaan gebruiken. In een kinderkamer van een kind die van zichzelf al onrustig is, kan hij hier dus nog meer hyper van worden. Dit raden wij dus niet aan. Heb je een wat killer huis? Dan kan rood juist weer heel mooi gebruikt worden om het wat warmer aan te doen.

Geel

Geel staat voor opgewekt, speels, nieuwsgierig, warm en energie. Het wordt veel gebruikt voor het trekken van aandacht. Ook geel doet, net als rood, warm aan. De kleur wordt vanwege de energie die het uitstraalt veel gebruikt in kantoren. Op deze manier worden mensen nog productiever. In combinatie met blauw komt de kleur juist heel goedkoop over. Het is dus goed te gebruiken in logo’s van de goedkopere winkelketens.

Wit

Wit is neutraal, steriel, veilig, fris en positief. Het is een kleur van alle tijden. Als een kleur ergens echt uit moet springen wordt wit juist als achtergrondkleur gebruikt als tegenhanger. Wit wordt vooral veel toegepast in de medische wereld waarin het belangrijk is dat alles steriel en zuiver is. Wanneer je deze kleur in huis zou toepassen lijkt alles nog ruimtelijker. Het is goed toe te passen in ruimtes die dus niet al te groot zijn, maar waar je dit wel wat meer wil laten overkomen.

Groen

Groen heeft als associatie: kalmerend, jeugdig, fris, natuurlijk, verzorgend. De kleur wordt veel gebruikt bij verantwoorde biologische en ecologische producten. Door het kalmerende, verzorgende effect word het vaak toegepast in natuurwinkels. Ook bij sauna’s en massagestudio’s is dit een heel goede kleur om te gebruiken.

Blauw

Blauw staat voor verfrissend, kalmerend, betrouwbaar, veilig en professioneel. Omdat deze kleur vertrouwen oproept, wordt het veel gebruikt voor gezondheidszorg en banken. Het is de tegenhanger van rood. Dus wil je de ruimte in plaats van warmer, koeler en rustiger over laten komen? Dan is blauw een hele goede kleur.

Roze

Roze wordt vaak geassocieerd met vrouwelijk, geluk en romantisch. Deze kleur wordt vooral gebruikt in producten en ruimtes speciaal ontwikkeld voor vrouwen en meisjes.

Oranje

Oranje is jeugdig, feestelijk, inspirerend, warm, interessant en optimistisch. Deze kleur wordt veel toegepast in bijvoorbeeld kinderdagverblijven of scholen. Doordat de kleur jeugdig en gezellig aandoet, is het een fijne kleur voor kinderen om te verblijven. Ook in logo’s voor kinderen wordt deze kleur graag toegepast. Denk maar aan “Nickelodeon”.

Het belang van kleur

Zoals hierboven uitgelegd doet kleur heel veel met onze associatie wanneer we een ruimte binnenstappen. Het is daarom van groot belang om bij het schilderen of behangen goed na te gaan voor wat en voor wie is het bedoeld. Voor een hyperactief kindje is het dus niet aan te raden rood te gebruiken in zijn of haar kamer. Heb je een huis met donkere kille kamers? Gebruik dan niet de kleur blauw, want deze versterkt dit dan weer.

Neem contact op

Heb je nog vragen en/of opmerkingen over de associatie bij kleuren? De medewerkers van OnlineVerf.nl helpen je graag voor een antwoord of passend advies.